A magyar kultúra napja a Pannon Filharmonikusokkal a Müpából

A magyar kultúra napja a Pannon Filharmonikusokkal a Müpából

2021. január 22-én, pénteken 19.30-tól kerül sor a Pannon Filharmonikusok ünnepi koncertjére a magyar kultúra napja alkalmából a budapesti Müpa színpadán. A koncertet élőben online közvetítik.

 

Vezényel Varga Gilbert
Csellón közreműködők Bogányi Tibor
Műsorvezető Zsoldos Dávid

 

Műsor

Veress: Threnos (in memoriam Béla Bartók)
Bartók: Divertimento, Sz. 113, BB 118
Bánfalvi Zoltán: Capriccio - szólócsellóra és szimfonikus zenekarra
Kodály: Galántai táncok

 

A magyar kultúra napja ünnepének hivatalos hangversenyét a Pannon Filharmonikusok adja a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.

1823. január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt Szatmárcsekén. Ennek emlékére ezen a napon ünnepeljük a magyar kultúra napját. És ahogyan azon a borongós téli napon, a világtól elzárt, tiszántúli kúriában Kölcsey tolla is elmerengett a magyar nép zivataros századain, úgy mi is újra és újra visszatekintünk saját kultúránk fényes és szomorú napjaira, és talán mindehhez a tél elmúlásának és a remény újraéledésének gondolatát is társítjuk. Ilyen ennek a koncertnek is a magyar szerzők műveiből összeállított, hányattatott sorsú programja. Több mű ugyanis már az előző évben szerepelt volna a Pannon Filharmonikusok műsorán, de a járvány miatti kényszerű újratervezések mindig elodázták az előadásukat. Erről a hányattatásról tanúskodik Bartók tanítványának és pályatársának, Veress Sándornak Threnos (Siratóének) című műve, melyet 1945-ben, a romba döntött Magyarországon a távolban elhunyt Bartók emlékére komponált. Ezt a komor bevezetőt három derűs hangulatú darab ellensúlyozza. Elsőként a már említett Bartók Béla Divertimentója (vagyis szó szerint „szórakoztató” zenéje), ezután a már kétszer műsorra tűzött, de mindig elhalasztott, címében is „szeszélyes” Capriccio hangzik el, mely a zenekar koncertmestere, Bánfalvi Zoltán tollából származik. Végül pedig egy igazi sláger, Kodály Zoltán Galántai táncok című műve csendül fel. Ezzel tulajdonképpen megérkezünk a januári napok aktualitásához, a farsanghoz és a tánchoz, melyre ebben az időszakban aligha kerülhet sor ténylegesen. Ajánljuk tehát mindenkinek ezt a hangversenyt, aki szereti a magyar zenét, és egy kis felvidulásra, legalább lélekben táncra és zenei humorra vágyik a szürke téli napokban.

Az előadás a Müpa és a Pannon Filharmonikusok együttműködésében valósul meg.

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk