Szemere Zita és Biri Gergely operaestje – folytatódik az online MaszkaBál

2021. január 24-én, vasárnap a fiatal operaénekes-házaspár, Szemere Zita és Biri Gergely ad áriaestet. A műsort az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadáról az Opera MaszkaBál sorozata keretében 20.00 órától közvetítik élőben online.

 

A Junior Prima díjas szoprán, Szemere Zita a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol 2014-ben szerzett diplomát. Énektanára Ks. (Kammersängerin) Nádor Magda volt, akit a mai napig mesterének tekint, de részt vett többek közt Sass Sylvia, Nicolas Clapton, Marton Éva és Hamari Júlia mesterkurzusain is, három éve pedig Komlósi Ildikó irányításával mélyíti szakmai tudását. Még egyetemi évei alatt nagy sikereket ért el: 2011-ben megnyerte kategóriájában a VII. Országos és II. Nemzetközi Simándy József Énekversenyt, majd 2012-ben Gildaként debütált a Szegedi Nemzeti Színházban Verdi Rigolettójában, s ebben a szerepben láthatta őt 2013-ban a KlassicFestival Schloss Kirchstetten (Ausztria) komolyzenei fesztivál közönsége is. A Magyar Állami Operaházban 2014-ben mutatkozott be Norina szerepében a Don Pasqualéban. Repertoárján Mozart és Donizetti művei mellett barokk, romantikus és kortárs szerzők darabjai is megtalálhatók.

A nyíregyházi születésű tenor, Biri Gergely operaének-művész diplomáját 2017-ben szerezte a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. Az egyetem befejezése után énektanulmányait Bátori Évánál folytatta magán úton, jelenlegi mestere Komlósi Ildikó Kossuth-díjas operaénekesnő, de részt vett Perencz Béla és Timothy Bentch mesterkurzusain is. Több verseny díjazottja, a Székely Mihály Énekes Találkozón 2016-ban, a Petrovics Emil Énekversenyen 2017-ben ért el 1. helyezést. A Magyar Állami Operaházban Nemorino szerepében debütált az intézmény 2018-as székelyföldi turnéján, ahol Szemere Zita partnere volt a Szerelmi bájital című produkcióban. Repertoárját olyan lírai tenor szerepek alkotják, mint Tamino (A varázsfuvola), Don Ottavio (Don Giovanni), Calandrino (A kairói lúd, avagy A rászedett vőlegény), Ottó (Bánk bán) és Acis (Acis és Galatea), de rendszeres közreműködője hazai komelyzenei koncerteknek is.

Az est művészeti vezetői: Kovács Katalin és Lázár Katalin
Zongorán közreműködik: Tóth Sámuel Csaba
Műsorvezető: Ókovács Szilveszter

 

ITT NÉZD ÉLŐBEN

 

Műsor:

Gounod: Rómeó és Júlia – Júlia áriája az I. felvonásából („Je veux vivre dans ce rêve”) – Szemere Zita
Lalo: Ys királya – Mylio áriája III. felvonásából („Vainement, ma bien-aimée”) – Biri Gergely
Mozart: Szöktetés a szerájból – Blonde áriája az I. felvonásából („Durch Zärtlichkeit und Schmeicheln”) – Szemere Zita
Mozart: A kairói lúd, avagy A rászedett vőlegény – Calandrino áriája az I. felvonásából („Dove mai trovar quel ciglio”) – Biri Gergely
Verdi–Liszt: Rigoletto-parafrázis, S. 434 – Tóth Sámuel Csaba
Offenbach: Hoffmann meséi – Olympia áriája az I. felvonásából („Les oiseaux dans le charmille”) – Szemere Zita
Donizetti: Szerelmi bájital – Nemorino románca a II. felvonásából („Una furtiva lagrima”) – Biri Gergely
Donizetti: Szerelmi bájital – Adina és Nemorino kettőse az I. felvonásából („Ó, itt vagy hát, bájital”) – Szemere Zita és Biri Gergely

ATEMPO.sk / opera.hu