30 éves Purcell Kórus -online születésnapi koncert

2021. február 9-én, kedden 19.30-tól lesz látható a 30 éves Purcell Kórus születésnapi koncertje online, ahol Haydn: A teremtés műve csendül fel.

 

Harmincéves a Purcell Kórus - mi mással ünnepelhetné ezt, mint Haydn nagyszabású oratóriumával, A teremtéssel? 2020 májusában nem valósulhatott meg az előadás, most szeretettel várunk mindenkit a közös ünneplésre! A Purcell Kórust Vashegyi György 1990-ben alapította a Dido és Aeneas című opera koncertszerű előadására, majd az 1991-ben megalapított Orfeo Zenekarral Magyarország vezető régizenei együtteseivé nőtték ki magukat.

Joseph Haydn Die Schöpfung (A teremtés) című oratóriuma az európai zenetörténet egyik legjelentősebb alkotása: első, még nem nyilvános - azaz csak meghívott vendégeknek tartott - előadására 1798-ban, a bécsi Schwarzenberg-palotában került sor. A mű (Haydn által vezényelt) ősbemutatója, valamint az azt egy évvel követő első nyilvános koncert hatalmas sikert aratott: az oratórium felmérhetetlen hatást gyakorolt éppúgy kortársaira, mint az utókorra - máig Haydn talán legnépszerűbb alkotása. Nekünk, magyaroknak nem árt minél sűrűbben emlékezetünkbe idéznünk a sokszor elfelejtett tényt, hogy a remekmű első, Bécsen kívüli előadása éppen a budai Várban volt: 1800. március 8-án - komoly próbaidőszak után - maga Haydn irányította a magyarországi bemutatót. E koncert Alekszandra Pavlovna nagyhercegnő esküvői ünnepségsorozatának része volt (e sorozat keretében adta Ludwig van Beethoven 1800. május 7-i zongoraestjét is a Várszínházban) - a fontos hangverseny emlékét máig nevében őrzi a budai Alkotás utca (akkoriban a „Schöpfung” szót inkább „alkotás”-ként, mint „teremtés”-ként fordították magyarra).

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar először - Haydn bemutatója óta első alkalommal korabeli hangszereken, Magyarországon - 2005 tavaszán szólaltatta meg A teremtést. A mű kapcsán, egyben az első előadásra emlékezve, Vashegyi György a következőket nyilatkozta: „akkori zeneakadémiai koncertünket egy nyár végi fertőszentmiklósi hangverseny követte - melyből lemezfelvétel is készült -, valamint a 2009-es Haydn-évben többször is játszhattuk a művet, amely azóta már a repertoárunk szerves részévé vált”.

 

Előadók

Purcell Kórus és Orfeo Zenekar (korabeli hangszereken)
Szutrély Katalin - szoprán
Komáromi Márton - tenor
Najbauer Lóránt - basszus
vezényel: Vashegyi György

Műsor

Haydn: A Teremtés

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk