Balogh Ádám és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar online koncertje

Balogh Ádám és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar online koncertje

2021. február 18-án, csütörtökön 19.30-tól lesz látható a Nemzeti Filharmonikus Zenekar online koncertje a Pesti Vigadó díszterméből.

Közreműködik Balogh Ádám zongoraművész és Kovács János karmester.

 

Műsor

Liszt Ferenc: I. (Esz-dúr) zongoraverseny
Goldmark Károly: Falusi lakodalom – szimfónia, op. 26

 

Liszt 1836 és 1856 között összesen ötször dolgozta át az Esz-dúr zongoraversenyt, míg a darab elnyerte végső formáját. Bartók szavaival „…nála található a ciklikus szonátaformának közös témákkal, variációs alapon történő legelső tökéletes megalakítása”. A mű kivételes népszerűségének egyik fő oka a briliáns zongoraszólam, a tömör forma, a kamarazenei hatásokban is bővelkedő, sziporkázó hangszerelés. Az est szólistája, Balogh Ádám a 2019-es Bartók Világverseny második helyezettje.

A Falusi lakodalom, Goldmark Károly öttételes első szimfóniája a Berlioz és Liszt nevével fémjelzett programszimfónia és szimfonikus költemény szellemében fogant. Az 1875-ben komponált művet egy évvel később Richter János mutatta be Bécsben. Brahms így vélekedett róla: „Ez az ön legjobb darabja, amit eddig alkotott. Tiszta és hibátlan, olyan, mint a Jupiter fejéből teljes fegyverzetében kipattanó Minerva.”

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk