Piazzolla 100 - a Volver La Vida online koncertje - ELMARAD

ELMARAD! 2021. március 11-én, csütörtökön 20.00 órától folytatódik a Zeneszerző születésnapok sorozat a budapesti Bélában, amit online közvetítenek.

 

A most márciusban két éves sorozatnak eddigi legfiatalabb ünnepeltje a 100 éve született Astor Piazzolla, argentin harmonikaművész és zeneszerző, akinek talán legnagyobb érdeme, hogy a tangót és a bandoneont a sikátorok és bárok fülledt világából komolyzenei rangra és térbe emelte, megőrizve annak erejét, érzékiségét és misztikusságát.

 

Az est főszereplői Piazzolla mellett a Volver La Vida együttes, melynek tagjai:

Bojta Zsuzsanna és Manuel B. Camino - ének
Csáki András - gitár
Fervágner Csaba - nagybőgő
Miskolczi Anita - cselló
Szatzker Zsanett - harmonika

műsoron pedig:

Oblivion, Libertango, Fuga y mysterio, Maria de Buenos Aires – Yo soy Maria, Los Pajaros Perdidos, Contrabajando, Balada para un loco, Romance del Diablo, Cafe 1930

 

Astor Piazzolla nyolcévesen, egy apjától kapott használt harmonikán kezdett zenélni, majd a magyar származású Wilder Béla oktatta klasszikus zenére. Megismerkedett az argentin tangó mesterével, Carlos Gardellel is, aki turnéra hívta zenekarával. A szigorú apa azonban nem engedte el fiát, de ezzel életét mentette meg: ugyanis a repülőgép lezuhant. A család 1937-ben hazatelepült, Piazzolla Argentínában bárokban és klubokban lépett fel. Komolyzenei tanulmányait Alberto Ginasteránál folytatta, aki megismertette a kortárs zenével (Bartók, Stravinsky, Ravel). Párizsi ösztöndíjat nyert a legendás zenepedagógus, Nadia Boulanger osztályába, aki ezt tanácsolta neki zenei előéletéről, a bárok és harmonika világáról: "az igazi Piazzolla ott van, sose hagyd el". Piazzolla visszatért a tangóhoz, darabjait eleinte vonós zenekarral adta elő, közben ő maga állva, egyik lábát székre helyezve harmonikázott. Ő volt a tangó vitathatatlanul legnagyobb alakja, aki a műfajt átemelte a hangversenytermekbe.

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk