Nézz be Cséfalvay András műhelyébe - Nyitott Műterem online

Nézz be Cséfalvay András műhelyébe - Nyitott Műterem online

2021. április 15-én, csütörtökön 21.00 órától folytatódik a Nyitott Műterem a Trafóban. Ezúttal a felvidéki Cséfalvay András műtermébe látogatunk el Frazon Zsófia etnográfus, kurátor, a Néprajzi Múzeum muzeológusa vezetésével..

 

Cséfalvay András alternatív történetmesélésen alapuló művészeti gyakorlatában a tudás és a nyelv működésének új perspektíváit, valamint a tudomány és valóságértelmezésünk közötti lehetséges összefüggéseket vizsgálja. Videó alapú műveiben különböző spirituális és tudományos nézetek ütköznek és játsszák ki újra és újra egymást. Az eltérő világképek, a valóságot értelmező, rendszerező és szervező modellek, és az egymásnak ellentmondó tudományos elképzelések ilyen fajta konfrontálása rávilágít a (tudományos) tények hátterében munkálódó döntési folyamatokra, hierarchikus viszonyokra, hatalmi szempontokra, és egyéni, közösségi vagy akár nemzeti érdekekre.

A tudomány a világ reprezentációjának egy nagyon hatékony módja, Cséfalvay szerint azonban minden esetben fontos megvizsgálni, hogy az adott szituációban valóban a tudomány bizonyul-e a leghasznosabb eszköznek. Cséfalvay András saját felelősségét és a művészet szerepét abban látja, hogy rávilágít olyan pontokra, ahova a tudomány fénye már nem ér el, felerősít olyan hangokat, amik amúgy nem jutnának szóhoz, és mindezeken keresztül a láthatatlan világ létjogosultsága mellett érvel. A szabályok és racionális rendszerek koordinátái közé rendezett valóság-képünkön belül keresi a szabályok megszeghetőségének, a tények bármelyik pillanatban történő megmásíthatóságának, a misztikumnak, vagy a megmagyarázhatatlannak a releváns helyét.

Cséfalvay András (1986) Pozsonyban él és dolgozik. Festészeti és matematikai tanulmányai után 2015-ben szerzett doktori fokozatot a Szlovák Képzőművészeti Egyetemen. 2009-ben elnyerte az Oskár Čepan-díj fődíját, 2019-ben pedig a Tatra Banka Foundation fiatal művészek számára létrehozott díját.

Egyéni kiállításainak a sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér, a zlíni Kabinet T, a prágai etc. Gallery, a Karlín Studios, a Berlinskej Model, a Galerie SPZ, a Galerie Jelení, a Galeria Václava Špálu, besztercebányai Schemnitz Gallery, a somorjai AtHome Gallery, a zsolnai Zsinagóga, a pozsonyi Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, a Krokus Gallery, a Soda Gallery, a Galeria Enter, a Galeria Medium, a Gallery Cyprian Majernik, a Galeria HIT, a levocai City Gallery, a brnói KinoArt, a római The Gallery Apart, a budapesti Óbudai Társaskör Galéria és a Trafó Galéria adtak otthont.

Művei csoportos kiállítások formájában többek között a prágai Futura, a MeetFactory, a Display, a Galerie NTK, a Prague City Gallery – Colloredo-Mansfeld Palace, a Galeria Cursor, a pozsonyi Műcsarnok, a Szlovák Nemzeti Galéria, a Nová Cvernovka, a tranzit, a Roznavska Galeria, a Gagarinka, a libereci Oblastní Galerie, a selmecbányai Jozef Kollár Gallery, a besztercebányai Central Slovakian Gallery, a Szlovák Nemzeti Felkelés Múzeuma, a nyitrai Nitrianská Galeria, a kassai Tabacka KulturFabrik, a Kasarne Kulturpark, a bécsi Alte-Post, a milánói Gallerie d'Italia, a drezdai Ostrale, az athéni metamatic:taf, a koppenhágai LARMgalleri, az IMO Projects Gallery, a müncheni Kunstlerhaus, a Miskolci Galéria, a pécsi M21 Galéria és budapesti Chimera Project, a Budapest Galéria, valamint az OFF-Biennále Budapest keretében az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetében voltak láthatóak.

Művei megtalálhatóak a Szlovák Nemzeti Galéria és a Malmö Konstmuseum gyűjteményében.

Cséfalvay András "Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad" című egyéni kiállítása 2019-ben volt látható a Trafó Galériában.

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk