Az Y generáció fiatal művészei és Stravinsky találkozása a Zeneakadémián

2021. április 28-án, szerdán 19.30-kor a Kamara Kör előadásában Stravinsky műveit hallgathatjuk meg online.

 

A szerteágazó érdeklődésű Radnóti Róza alapította meg zeneakadémiai tanulmányai alatt az ifjú zenészek színe-javát magába foglaló Kamara Kört.

 

Mindössze öt év – és egy világégés – választja el egymástól Stravinsky két korszakos remekművét, A Tavaszi áldozat balettet (1913) és A katona története (1918) című, műfaját tekintve nehezen besorolható darabot. Előbbit hatalmas szimfonikus együttesre hangszerelhette a szerző; sem korábban, sem később nem állt ekkora zenekar Stravinsky rendelkezésére.

Az utóbbi alkotásnak, A katona történetének hangzását viszont a takarékosság jegyében kellett kialakítania, de jó szokásához híven a szükségből erényt kovácsolt. A pompás hangszerelésű, elképesztő hangtömegeket megmozgató balettzenéről nehéz elhinni, hogy zongorán is illúziót keltő módon lehet megszólaltatni, de aki már hallotta a mű Stravinsky által készített négykezes változatát, tapasztalhatta, hogy e pompás muzsika néha mennyire egyszerű és vékony anyagokból épül fel, s hogy ebben a formájában is igen hatásos. A katona történetéből készült öttételes szvitben Stravinsky az eredeti, hét hangszerest foglalkoztató apparátusból a hegedűt és a klarinétot megtartotta, a többi játékost pedig zongorával váltotta fel.

A szerző két népszerű műve mellett megszólal egy-egy kevésbé ismert hangszeres duettje is: a New York-i Állami Színház 1964-es megnyitójára komponált rézfúvós fanfár, valamint a majdnem egy évszázaddal korábban keletkezett, ám sokáig a feledés homályába merült, cím nélküli fafúvós dal.

 

MŰSOR

Stravinsky: Fanfár egy új színház felavatására (Simon Áron átirata trombitára és harsonára)
KUTYYIFA GERGŐ, SZALÓKY BALÁZS (trombita)

Stravinsky: A katona története – szvit
OSZTROSITS ESZTER (hegedű), SZŰCS PÉTER (klarinét), DANI IMRE (zongora)

Stravinsky: Lied ohne Name
BETTERMANN JÁKOB, VEDRES PÉTER (fagott)

Stravinsky: Tavaszi áldozat (négykezes változat)
RADNÓTI RÓZA, RÁNKI FÜLÖP (zongora)

 

ITT NÉZD ÉLŐBEN

ATEMPO.sk