Hangcsúszda – online hangszerbemutató nem csak gyerekeknek

Hangcsúszda – online hangszerbemutató nem csak gyerekeknek

2021. október 15-én, pénteken 15.30-tól online hangszerbemutató keretében mutatják be a glissotar hangszer elsősorban gyerekeknek, fiatlaoknak.

2020-ban új fúvós hangszer született, glissotarnak hívják, makk egészséges és a szülei is jól vannak. A glissotar kicsit emlékeztet a szuperhősökre, van egy különleges képessége. Tud valamit, amit a fúvós hangszerek többsége nem, mi több, a zongora sem (pedig a zongora nagyon sok mindent tud!). Képes átcsúszni egyik hangról a másikra. Hogy miként lehet csúszkálni a hangok között, egyáltalán mit jelent a hangok esetében a csúszás, vagyis a „glissando”, arról éppúgy szó lesz, mint a tárogatóról, az új hangszer őséről, továbbá arról, hogyan és miért jött létre a glissotar (amely valójában a Glissonic hangszercsalád első tagja, GLISSOnic+TÁRogató = Glissotar) és hogy a hangok közötti csúszkáláson túl milyen egyéb szuperképességei vannak. Mi több, megpróbáljuk megfejteni azt is, mit jelent a végtelen fogalma: hogyan lehetséges, hogy a zongora legmagasabb és legmélyebb hangja között éppúgy végtelen mennyiségű hang található, mint két szomszédos zongorabillentyű között.

A bemutató foglalkozáson részt vesz a hangszer megálmodója, Váczi Dániel, a tárogatójáték hazai nagymestere, Borbély Mihály, két kiváló jazz-zenész, a zongorista Pozsár Máté és a dobos Sárvári Kovács Zsolt, akik alig várják, hogy együtt játszhassanak az új hangszerrel, valamint házigazdaként Fazekas Gergely zenetörténész.

ITT NÉZD ONLINE

 

Gyerekeknek és fiataloknak szóló hangszerbemutató foglalkozással zárul a Sonus Alapítvány projektje, amely egy új magyar hangszer, a glissotar hazai és nemzetközi megismertetését tűzte ki célul. A hungarikum tárogatót újragondoló hangszer 2020-ban indult világhódító útjára.

 

 

A Sonus Alapítvány a Mai Zene és a Korszerű Előadóművészet Támogatására a Hungarikum Bizottság támogatásával indította útnak A tárogató tegnapja és holnapja című projektet, amely középpontjába a hagyományos tárogatót és új változatát, a glissonic tárogatót helyezte. A szaxofonos Váczi Dániel és a formatervező Terebessy Tóbiás évek óta dolgozik egy olyan fúvós hangszercsalád kialakításán, amely alkalmas a hangmagasságok közötti fokozatok nélküli átmenetre (innen a zenei „csúszkálásra”, glissandora utaló név), és tavaly született meg a hangszercsalád első tagja, a glissonic tárogató. A hangszer a kortárs klasszikus zene mellett kiválóan illeszkedik a jazz és népzene világába is, és minden improvizatív műfajba.

ATEMPO.sk