A Ligeti Ensemble és Eötvös Péter online koncertje (VIDEÓ)

A Ligeti Ensemble és Eötvös Péter online koncertje (VIDEÓ)

2021. május 9-én, vasárnap 19.00 órakor a Concerto Budapest égisze alatt született és keretei között működő formáció, a Ligeti Ensemble online koncertjére kerül sor a Zeneakadémiáról.

 

Már megszokhattuk, hogy a Ligeti Ensemble koncertprogramjai korunk zenéjének legjavából válogatnak, s általában találni a műsoron egy-egy bemutatót is. Ezúttal sem lesz ez másként, hiszen a brit zeneszerző, Sir Harrison Birtwistle Secret Theatre című műve most először hangzik majd el Magyarországon. A program bár csupa hangszeres műből áll, mindegyik mögött egy láthatatlan színház játszódik; egyértelmű például, mire utal Durkó Zsolt műcíme („Tűz zene”).

Eötvös Péter – az est karmestere – alapvetően vizuális beállítottságú zeneszerző, így még ha nem is szövegre ír zenét, mindig van egy irányító gondolati szál, amely mentén komponál. A Shadows esetében hangzó árnyékok játékát hallhatjuk, ahogy négy hangszercsoport a mű két főszereplője, a fuvola és a klarinét árnyékaként szólalnak meg. Elvontabb mű a reál beállítottságú francia zeneszerző, Pierre Boulez Dérive című alkotása, amelyet a Répons és a Messagesquisse című darabokból „derivált”, vezetett le a komponista.
Végül igazi „titkos színház” Birtwistle műve, amelyről a következőket mondta a zeneszerző: „Amit csinálok az valami, amit instrumentális szerepjátéknak hívok… Nem művet írok, amelyhez adott számú hangszert használok – ez inkább egy játék emberekkel, hangjaikkal és azzal, amit mondanak.”

 

Műsor

Durkó Zsolt: Fire music
Eötvös Péter: Shadows (ensemble verzió)
Boulez: Dérive 1.
Sir Harrison Birtwistle: Secret Theatre – magyarországi bemutató

 

KÖZREMŰKÖDNEK

Ligeti Ensemble
Vezényel: EÖTVÖS PÉTER

 

 

ATEMPO.sk