Fonó, Góbé és Vizeli Bálint - Szlovák–magyar Folkfesztivál online (VIDEÓ)

Fonó, Góbé és Vizeli Bálint - Szlovák–magyar Folkfesztivál online (VIDEÓ)

2021. május 15-én, szombaton kezdődik a Szlovák–magyar Folkfesztivál az online térben, mely eseménysorozat a szlovák és magyar folklór ezer közös szálát kívánja még szorosabbra fonni Bartók Béla születésének 140. évfordulóján.

TOVÁBBI RÉSZLETEK

 

Program

13.00 Fonó Zenekar (HU-SK)

A Fonó Zenekar a magyar „táncházas” népzenei új hullám második generációját képviseli. Koncertjeiken, lemezeiken a magyarok és a szomszédnépek népzenéjével találkozhatunk, magas színvonalú, hagyományhű tolmácsolásban.

A Mixtura Cultivalis című lemezüket a Le Monde de la Musique folyóirat a „Choc de l’Année” („Az év szenzációja”) díjjal tüntette ki. 2006-ban a zenekar megkapta a Magyar Rádió és Televízió által alapított eMeRTon díjat, 2007 áprilisában pedig Kodály emlékdíjat vehetett át.

 

Tagok

Navratil Andrea – ének
Agócs Gergely – ének, tárogató, magyar duda, fujara, pásztorfurulyák
Gombai Tamás – hegedű, hegedűkontra
Pál István „Szalonna” – hegedű,
D. Tóth Sándor – brácsa, ütőgardon, dob
Tárkány-Kovács Bálint – cimbalom
Kürtösi Zsolt – bőgő, harmonika

 

 

16.00 Vizeli Bálint és barátai (HU)

Napjainkban sokszor összehozza a sors a népzenészeket egy-egy műsor, táncház vagy folkkocsma erejéig, így én is sokat muzsikáltam együtt kiváló zenészekkel különböző formációkban, ezekből állandósult kétféle felállás.

Az egyik banda tagjaival lassan már nyolc éve együtt muzsikálunk. Blumenschein Alinkával és Timár Andrással rengeteg műsort, táncházat, több külföldi utat tudhatunk magunk mögött, ezek jól összekovácsoltak minket az évek folyamán.

A másik felállás tagjait bátyámon, Vizeli Mátén keresztül ismertem meg. Tímár Mártonnal és Egervári Mátyással hosszú közös múltra tekintenek vissza, összeszokott muzsikájuk adja meg ennek a felállásnak az erejét.

A zenekarokhoz csatlakozott mintegy összekötő kapocsként Annus Réka énekes, aki az egyetemről és fellépésekről már jól ismerte mindkét banda tagjait.

 

Tagok

Annus Réka – ének
Vizeli Bálint – hegedű
Vizeli Máté – brácsa, koboz
Egervári Mátyás – cimbalom
Timár Márton – nagybőgő
Blumenschein Alinka – brácsa
Timár András – nagybőgő

 

 

19.00 Góbé (HU)

„Üres az életem, ha zene nincs mellettem” – idézet a Góbé Kodályos című számából, de akár lehetne a zenekar mottója is. A budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola diákjaiból 2007-ben alakult formáció tagjainak jókora klasszikus zenei előképzettsége miatt eleve nem indult egy átlagos népzenei együttesnek, már a kezdetektől merészen, kísérletező kedvvel nyúltak az autentikus zenéhez is.

Ez 2011-ben, az A38-on rendezett Talentométer tehetségkutató verseny népzene/világzene kategóriájának megnyerésével tetőzött be, amelynek folyományaként elkészíthették első saját lemezüket (Góbé – 2013).

„Elektromos hangszerek nélkül hozták azt, amit én világzenének gondolok.” – mondta a Góbéról Porteleki László (Muzsikás).

 

Tagok

Rigó Márton – hegedű, brácsa, vokál
Várai Áron – ének, furulya, duda
Vizeli Máté – brácsák, hegedű, gitár, koboz, vokál
Egervári Mátyás – cimbalom, tamburabrácsa, dudák, furulya, fuvola
Czupi Áron – dob, ütőhangszerek, vokál
Hegyi Zoltán – nagybőgő

 

 

ATEMPO.sk