Az aranyember - online ősbemutató a Bartók Tavasz keretében

Az aranyember - online ősbemutató a Bartók Tavasz keretében

2021. május 15-én szombaton 20.00 órától a Bartók Tavasz keretében egy különleges ősbemutatóra kerül sor a Győri Filharmonikus Zenekar közreműködésével.

TOVÁBBI RÉSZLETEK

 

A Müpa őszi zeneműpályázatának filmzene kategóriájában lett díjazott Farkas Bence alkotása, aki kísérőzenét írt Az aranyember (rendező: Korda Sándor, 1918) című némafilmhez.

Korda Sándor mozgóképtörténeti klasszikusa különleges kihívást jelent a mai filmes alkotónak: „Ha valaki ma megnézi ezt a korai némafilmet, szembesülnie kell a befogadás nehézségeivel: mai szemmel nézve lassú, mégis nehezen követhető, teli van szokatlan színészi gesztusokkal, az inzertek megtörik a képsorokat, és egy sor technikai megoldás is egészen más, mint a mostani filmekben – fogalmazott a zeneszerző. – A legnagyobb kihívást maga a kompozíció jelenti; mit bír el a stílus, segíti-e a befogadást, milyen arányban alkalmazhatók kortárs technikák, hogyan lesz játszható? Vajon hatásos lesz-e élőben? Ha ezekre a kérdésekre jó választ tudok adni, akkor az előadás élvezetes és izgalmas lehet.”

 

KÖZREMŰKÖDIK

Győri Filharmonikus Zenekar
VEZÉNYEL: Dubóczky Gergely

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk