A Helsinki Baroque Orchestra koncertje online

A Helsinki Baroque Orchestra koncertje online

2021. június 11-én, péntek 19.30-kor a Helsinki Baroque Orchestra ad online koncertet a Müpa Home sorozata keretében.

 

Az 1997 óta működő Helsinki Baroque Orchestra a régi zene historikus előadópraxisának fiatal generációját foglalkoztatja: olyan muzsikusokat, akik már számos elfeledett mű modern kori bemutatóját abszolválták, ám ismert darabokat is gyakran szólaltatnak meg újszerű értelmezésben. Koncertjükön ezúttal a romantikus repertoárból válogatnak: a műsort két ritkaság keretezi Schumanntól és Sibeliustól - de az sem mindennapi élmény, ha Liszt szimfonikus költeményeit halljuk régi hangszeres előadásban!

Schumann egyetlen zenés színpadi műve, az 1850-ben, Lipcsében bemutatott - Wagner Lohengrinjéhez hasonló témát feldolgozó -, négyfelvonásos Genovéva a maga korában nem aratott sikert, s ma is csak elvétve szerepel az operaházak műsorán. Ezért is kivételes lehetőség, hogy ezúttal meghallgathatjuk a nyitányát. Hasonlóan ritka alkalom, hogy találkozhatunk Sibelius rövid szimfonikus költeményével, a Tavaszi dal 1894-ben komponált korai változatával, hiszen még későbbi, átdolgozott formájában sem igen játsszák a hazai koncertéletben. A műsor ismertebb részét képviseli Liszt két népszerű szimfonikus költeménye az 1850-es évek közepéről. A két mű két mitológiai hőst állít elénk: Orfeuszt és Prométheuszt - az előbbi alkotás szelíd hangvételű és fontos szerepet kap benne az énekével varázslatra képes trák dalnok hangszere, a hárfa, a második viharzó lendületű, sötét tónusú, tragikus zene.

A Helsinki Baroque Orchestra jelenlegi karmestere, Aapo Häkkinen 1976-ban született. Zenei stúdiumait kórusénekesként kezdte, majd csembalózni tanult olyan mestereknél, mint Elina Mustonen, Bob van Asperen, Pierre Hantaï és Gustav Leonhardt. Számos nemzetközi versenyen szerepelt sikerrel. Művészeti vezetőként 2003 óta áll a Helsinki Baroque Orchestra élén.

 

Műsor

Schumann: Genovéva - nyitány, op. 81
Liszt: Orpheus - szimfonikus költemény
Liszt: Prometheus - szimfonikus költemény
Sibelius: Improvizáció zenekarra („La tristesse du printemps” - a Tavaszi dal korai változata), op. 16

 

Közreműködők

Helsinki Baroque Orchestra
Vezényel: Aapo Häkkinen

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk