Wagner: Az istenek alkonya - Budapesti Wagner napok online

Wagner: Az istenek alkonya - Budapesti Wagner napok online

2021. június 20-án, vasárnap folytatódnak a Budapesti Wagner-napok, amit az online térben rendeznek meg. 18.00 órátül Az istenek alkonya című operát láthatjuk.

 

A 2019-es Budapesti Wagner-napokon volt látható legutóbb A nibelung gyűrűje élőben. A tetralógia szerelmesei akkor felfrissített változatban találkozhattak a régóta szeretett előadásokkal, amelyeknek teljesen átalakult a koreográfiájuk, átrendeződtek a színpadi mozgások, a díszletelemekre tizenhat órányi, eddig nem látott mozgóképes anyagot vetítettünk, s a produkciók alkotógárdájához új dramaturg csatlakozott.

A nibelung gyűrűje utolsó zenedrámájában beteljesedik a sors, hat a gyűrű birtokosát sújtó átok. A naiv ifjú hős védtelennek bizonyul az ármánnyal és cselvetéssel szemben. A bájital hatása alatt emlékezetét vesztő Siegfried által elárult Brünnhilde sorsának tragikuma, hogy akarata ellenére maga is részesévé válik Siegfried fondorlatos meggyilkolásának. Az istenek alkonya végén mindent elpusztító tűz önmagán túlmutató jelkép, hiszen nemcsak Siegfried és Brünnhilde hal meg, de az ősi rend, az istenek világa is végleg megsemmisül. A gyűrű azonban megszabadul az átoktól, és így lehetővé válik, hogy a régi hamvaiból megszülessen egy új, tisztább világ.

 

Nem fárasztott ki már a bayreuthi Ring sem, és nem fárasztanak ki a Budapesti Wagner-napok előadásai sem. Persze, itt amúgy sem elsősorban a fizikai erőkifejtés mértéke jelent kockázatot, hanem a lelki ráhangolódás és az állandó készenléti állapot. Mintha az ember 140-nel hajtana az autópályán: percekig nem történik semmi, de aztán a másodperc törtrésze alatt kell helyesen reagálni, hogy ne legyen katasztrófa. Ez a felfokozott figyelem azonban sokkal intenzívebb átélést eredményez, annak minden szépségével” - nyilatkozta Fischer Ádám a Budapesti Wagner-napokon végzett karmesteri munkájáról.

 

Szereplők

Siegfried - Stefan Vinke
Gunther - Lauri Vasar
Alberich - Kálmán Péter
Hagen - Albert Pesendorfer
Brünnhilde - Catherine Foster
Gutrune - Pasztircsák Polina
Waltraute - Anna Larsson
Norna 1. - Gál Erika
Norna 2. - Németh Judit
Norna 3. - Pasztircsák Polina
Woglinde - Wierdl Eszter
Wellgunde - Fodor Gabriella
Flosshilde - Kálnay Zsófia

Közreműködők

tánc - Asztalos Dóra, Csere Zoltán, Eller Gusztáv, Farkas Regő, Frigy Ádám, Gönczöl Nikoletta, Gulyás Anna, Hortobágyi Brigitta, Katonka Zoltán, Kelemen Krisztián, Újvári Milán, Vida Gábor, Vida Vencel
a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)
Honvéd Férfikar (karigazgató: Strausz Kálmán)
Művészeti vezető és vezényel: Fischer Ádám

Alkotók

díszlettervező, rendező - Hartmut Schörghofer
dramaturg - Christian Martin Fuchs, Dr. Christian Baier
jelmez- és bábterv - Corinna Crome
fővilágosító - Vajda Máté
videó - Szupermodern Filmstúdió Budapest
játékmester - Polgár Etelka
koreográfia - Vida Gábor
koreográfus asszisztens - Asztalos Dóra
betanító karmester - Kovács János
zenei munkatársak - Bartal László, Bartinai Gábor, Bizják Dóra, Friedrich Suckel

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk