Szalóki Ági, a Söndörgő, Sárközi Lajos, a Kelemen Kvartet és mások - online hangverseny a Fesztivál Akadémia 2021 keretében

Szalóki Ági, a Söndörgő, Sárközi Lajos, a Kelemen Kvartet és mások - online hangverseny a Fesztivál Akadémia 2021 keretében

2021. július 19-én, hétfőn 20.00 órakor folytatódik a Fesztivál Akadémia 2021, ahol újabb koncertet láthatunk online is a budapesti Zeneakadémiáról.

Fellép többek között Szalóki Ági, a Söndörgő, Sárközi Lajos, a Kelemen Kvartet és mások.

„Az én igazi vezéreszmém, amelynek, mióta csak mint zeneszerző magamra találtam, tökéletesen tudatában vagyok: a népek testvérré-válásának eszméje, a testvérré-válásé minden háborúság és minden viszály ellenére.” Bartók Béla írta ezeket a sorokat Octavian Beu román zenetudósnak 1931-ben, és a Bartók által használt családmetafora tökéletesen illik mind az esti koncerthez, mind az idei Fesztivál Akadémia Budapest alapkoncepciójához. Sokféle nép válik testvérré ezen az estén: az amerikai Joshua Bell, napjaink legünnepeltebb hegedűművészeinek egyike Astor Piazzollát játszik. De az argentin tangót az európai klasszikus zenei hagyománnyal ötvöző zeneszerző Négy évszak Buenos Airesben című darabja mellett megszólal az esten autentikus tangó is az argentin José Gallardo előadásában, balkáni népzene az albán-görög származású Jonian Ilias Kadeshának és a Söndörgő együttesnek köszönhetően, magyar és cigány népzene Szalóki Ágival, és várható néhány meglepetés szám is. Vagyis az est végére a bartóki hitvallástól Beethoven utópiájáig juthatunk: ha akarjuk, beteljesíthetjük a felvilágosodás optimista jóslatát, amely a 9. szimfónia zárótételében zeng a teljes kóruson, hogy „testvér lészen minden ember”.

 

Műsor

Szalóki Ági (ének) és a Zalakomári Puják
Havasréti Pál (koboz), Ladányi Ferenc (furulya)

a Söndörgő

Piazzolla: Négy évszak Buenos Airesben – 2. Buenos Aires-i nyár

Vivaldi: A négy évszak, op. 8 – 2. Nyár
Joshua Bell (hegedű)
Kelemen Kvartett: Kelemen Barnabás, Jonian Ilias Kadesha (hegedű), Kokas Katalin (brácsa), Vashti Mimosa Hunter (cselló)
Davidovics Igor (lant), Fejérvári Zsolt (nagybőgő), Jonathan Cohen (csembaló)

Balkáni népzenék
Jonian Ilias Kadesha (hegedű)
Sárközi Lajos és zenekara

Gershwin: Porgy és Bess – Summertime
Joshua Bell (hegedű)
Sárközi Lajos és zenekara

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk