Balog József, Fejérvári Zoltán, Baráti Kristóf és mások - online hangverseny a Fesztivál Akadémia 2021 keretében

Balog József, Fejérvári Zoltán, Baráti Kristóf és mások - online hangverseny a Fesztivál Akadémia 2021 keretében

2021. július 24-én, szombaton 19.30-kor folytatódik a Fesztivál Akadémia 2021, ahol újabb koncertet láthatunk online is a budapesti Zeneakadémiáról.

Fellép többek között a Balog József, Fejérvári Zoltán, Alissa Margulis, Baráti Kristóf, Jonian Ilias Kadesha, José Gallardo és Fenyő László.

Francis Poulenc a kategóriafetisiszták rémálma, és ez az 1932-ben komponált, Balog József és Fejérvári Zoltán összeszokott duójának előadásában hallható kétzongorás versenyművére is igaz: irgalmatlan tempójú perpetuum mobile szakaszok, meditatív pillanatok, félelmetes gesztusok, bárgyú motívumok, mozarti témák, jazzes harmóniák, gamelán hatás – a széttartó elemek felsorolása hosszan sorolható, és mégis, a francia szerző kreatív energiái olyan erősek, hogy képesek ellenállhatatlan egységbe forrasztani az őt ért hatásokat. A lenyűgöző stíluskavalkád után az egységes hang mintapéldája, Mozart fúvósokra és zongorára írott kvintettje következik a koncerten, világklasszis fúvósok (Mate Bekavac, Alec Frank-Gemmill, Lakatos György) és José Gallardo előadásában: az a mű, amelyet maga Mozart is a legjobban sikerült darabjának nevezett egyik levelében. A koncert második felében aztán Csajkovszkij gyönyörű hegedűdarabja, a Meditáció után a vonós kamarairodalom egyik ékköve következik. A Baráti–Kadesha–Kelemen–Rysanov–Fenyő „supergroup” előadásában megszólaló Dvořák-vonóskvintett 1894-es New York-i ősbemutatója után az egyik kritikus azt írta, hogy „kisebb kötetet lehetne megtölteni a darab szépségeinek felsorolásával.”

Műsor

Poulenc: d-moll versenymű két zongorára
Balog József, Fejérvári Zoltán (zongora)

Mozart: Esz-dúr zongoraötös, K. 452
N.N. (oboa), Mate Bekavac (klarinét), Lakatos György (fagott), Alec Frank-Gemmill (kürt), José Gallardo (zongora)

Csajkovszkij: Emlék egy kedves helyről, op. 42 – 1. Meditáció
Alissa Margulis (hegedű), Balog József (zongora)

Dvořák: Esz-dúr vonósötös, op. 97
Baráti Kristóf, Jonian Ilias Kadesha (hegedű), Kelemen Barnabás, Maxim Rysanov (brácsa), Fenyő László (cselló)

 

 

ATEMPO.sk