26. Borostyán Fesztivál Komáromban – részletes program

26. Borostyán Fesztivál Komáromban – részletes program

2021. szeptember 10-én és 11-én, pénteken és szombaton rendezik meg a 26. Borostyán Fesztivált Komáromban, az Európa-udvarban.

A fellépők köztt lesz Zsapka Attila, az Eli Trió, a Last Blues Band, a Borostyán és az MMB Rock Band.

A belépés ingyenes. A fesztivál koncertjei rossz időjárás esetén a Borozóban (Európa-udvar) lesznek tartva. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A rendezvény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

Program

Szeptember 10. (péntek)

17.00 Zsapka Attila, Farnbauer Péter, Sipos Dávid, Benkó Ákos - megzenésített versek, popdalok

A népszerű zenészek ebben a formációban először lépnek fel Komáromban.

Zsapka Attila – gitár, ének

1989-ben Zsapka Zsolttal megalapította a Kor-Zár verséneklő együttest. 2005-ben szólistaként is szerepelni kezdett. Rendszeresen fellépett Szlovákia magyar tanítási nyelvű iskoláiban, népszerűsítve az énekelt vers műfaját a diákság körében. Kezdetben egy szál gitár kíséretében, később zenésztársakkal kiegészülve. Az évek során a Kor-Zár tagjai mellett sok kitűnő zenésszel és előadóművésszel dolgozott együtt, köztük Kátai Zoltán és Dinnyés József énekmondók, a Kaláka együttes, Vadkerti Imre előadóművész, Korpás Éva népdalénekes, Gál Tamás színművész, Lakatos Róbert brácsaművész, Benkó Ákos jazz dobos, Emmer Péter gitárvirtuóz, Farnbauer Péter billentyűs, gitáros és még sokan mások. A Felvidék magyar iskoláit Vadkerti Imrével ás Sipos Dávid szaxofonossal járják, ez a formáció 2016-ban Harmónia díjat is kapott. Korpás Évával Szécsi Pál emlékkoncerteket tart, Benkó Ákossal és Emmer Péterrel pedig ZSEB zenekar név alatt szórakoztató zenét játszik idehaza és a Kárpát-medence magyarlakta vidékein.

Farnbauer Péter – basszusgitár, gitár

A Szlovákia magyar zenei élet egyik kulcsfontosságú egyénisége, aki a szlovák könnyűzene élvonalában is ismert és elismert művész. Billentyűs hangszereken, gitáron és basszusgitáron egyaránt kitűnően játszik. 1990-től napjainkig tagja a legendás Elán együttesnek, előtte pedig 3 évig Peter Nagy zenekarában játszott. Tulajdonosa és működtetője a komáromi FAMBI STÚDIÓ-nak, amely többek között a közismert Ghymes együttes álandó műhelye. Több mint 100 CD anyaga készült el ott az elmúlt 13 évben.

Sipos Dávid – szaxofon

Zenei tanulmányait Budapesten, Muck Ferencnél végezte. Szerepelt Pély Barna és Romhányi Áron funky műsorában és tagja volt Gönczi Gábor zenekarának. A Cunami Fusion Band nevű együttessel 2011-ben megnyerték a budapesti A38 - as hajó zenei versenyének jazz kategóriáját. Szerepelt az Alma Art P. T. műsoraiban, és Čerňánsky Rudolf Čeku lemezein. Tagja a Kor-Zár együttesnek és Korpás Éva világzenei együttesének. 2015–ben egyénileg és a Felvidék Allstars klip szereplőjeként is megkapta a Harmónia Zenei Díjat. Ugyancsak 2015–ben a Kor-Zár együttes tagjaként „A Külhoni Magyarságért Díj” magyar állami kitüntetésben részesült.

Benkó Ákos - dob

Zongorista édesapjának köszönhetően korán megismerkedett a zene és a hangszerek világával, dobolni 8 évesen kezdett. Első dobóráit a legendás magyar dobtanártól, Bányay Lajostól kapta 1999-ben, miután megnyerte Pro-Ritmo díját a budapesti Jazz-Rock Dobversenyen. 2007-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszakán folytatta tanulmányait, ahol 2012-ben mesterfokozatú diplomát szerzett. Még ezévben megnyerte az országos Jávori Vilmos Dobversenyt, ahol énekesi vénáját is megmutatta.2014-ben ő kapta a Harmónia díjat a legjobb hangszeres, ill.énekes kategóriában Szlovákiában.Számtalan zenekar és muzsikussal (Szabó Dániel, Juhász Gábor, Ávéd János, Dave Binney, stb.) való együttműködése mellett 4 éve a Jazztanszak dobtanára.

 

19.00 Eli Trió - Hungarian Django Swing

Csóka Eli komáromi hegedűvirtuóz zenésztársai Dani János és Csengő Róbert a budapesti Swing à la Django együttes tagjai. A Swing à la Django együttes egy innovatív, a világon egyedülálló hangszeres felállással bíró zenekar. Különleges stílusötvözetet teremtettek, zenéjük hangzásában harmóniára talál a magyar autentikus folklór zene, a francia manouche swing és a sanzonok világa, a tangó, a jazz és a bossa nova, ennek eredménye ez az általuk Hungarian Django Swing-nek nevezett egyedi stílus.

 

Szeptember 11. (szombat)

17.00 Last Blues Band - megzenésített versek, blues zene jazz, swing, funky elemekkel

A felvidéki Last Blues Band zenekar eredetileg 1991-ben indult útjára. Az alapító tagok egyike volt Tornóczi Tibor, aki 2018 tavaszán, négy év után újraélesztette a bandát teljesen megújult felállásban: zongora, dob, basszusgitár, gitár, ének+szájharmonika. Lassan összerázódott a csapat, majd pár klasszikus Last Blues Band szerzemény feldolgozása után elkezdtek saját dalokat írni, aminek a gyümölcse 2018 novemberére be is ért, amikor stúdióba tudtak vinni 6 saját dalt, azzal a céllal, hogy be tudják mutatni a zenekar arculatát. Zenéjükben elegyedik a blues, jazz, swing, funky, rock & roll, rock, de egyéb zenei stílusok is felfedezhetőek. Ez várható is volt, mivel a zenekar szinte mindegyik tagja más zenei irányzatú vonalon dolgozott idáig. A repertoárjukban lévő kizárólag magyar nyelvű dalok elég széles réteget meg tudnak szólítani, 1-töl 99+ éves korig. A zenekar az első nyilvános szereplésén, a 2019. április 5-7-én megrendezett József Attila Vers-Dal Fesztiválon elnyerte a legjobb megzenésítésért járó fődíjat.

Közreműködik

Domján Ádám - basszusgitár
Tóth Marián - gitár
Tornóczi Tibor - ének, szájharmonika

 

18.00 Borostyán - megzenésített versek, ír népzene

A Borostyán együttes a megzenésített versek műfaját műveli, amellyel nemcsak a hangszeres muzsikát, hanem a költészetet is népszerűsíti. Nevükkel a versek örökzöld értékét kívánják kifejezni. Sokszínű zenei világukat lírai hangulatú zenéjük jellemzi dzsesszes és meditatív elemekkel ötvözve a népzenétől a világzenéig.
Az együttes a magyar klasszikusok és a felvidéki költők énekelt verseit adja elő, valamint a megzenésített versei mellett a koncerteken világzenét – ír népzenét is szokott játszani saját feldolgozásban. Az együttes tagjai a következő hangszereken játszanak: gitár, hegedű, fuvola, furulyák, ír furulya, basszusgitár, dob, bongó, cajon, perkák.
A Borostyán együttes eddig 3 CD-albumot adott ki (Ha itt születtél, Rév-Komárom vára, Üllői úti fák), valamint 2 dala szerepelt a József Attila centenárium alkalmából kiadott felvidéki verséneklők közös CD-albumán. A Borostyán koncertjein több ismert zenész is közreműködött – Emmer Péter gitárvirtuóz, Nagy László Culó énekes, Farnbauer Péter zenész-producer-zeneszerző, Radványi Balázs a Kaláka együttes tagja, Holló Aurél az Amadinda együttes tagja, Rácz Csaba csellóművész. Az együttes a Borostyán Fesztivál létrehozója és szervezője. 1995-től kerül évente megrendezésre, ahol a megzenésített versek, a világzene és a népzene mellett a komolyzene és a dzsessz is teret kap. Az elő zene arázsa igazi értékeket közvetít a hallgatóknak, színesíti és gazdagítja Komárom kulturális életét.

Közreműködik

Nagy László – gitár, ének
Nagy Hollósy Zsuzsanna – hegedű
Kántor Krisztina – fuvola
Hántai Ferenc – basszusgitár
Horváth Ákos – űtősök
Homoki László – ütősök

 

19.00 MMB Rock Band – pop-rock dalok

Az MMB Rock Band a jelenlegi formájában, hivatalosan idén augusztus 20-án alakult egy sárisápi koncert alkalmával, de a zenekar története a korábbi évekre is visszavezethető. A zenészek több formációban dolgoztak már együtt az elmúlt közel húsz évben, így egy összeszokott, nagy színpadi rutinnal rendelkező együttesről beszélhetünk. Repertoárjukban a hazai és nemzetközi pop-rock történelem legjobb dalai szerepelnek, rockos, olykor blues-os hangszereléssel.

A jelenlegi felállás:

Horváth Ákos - dob
Seres Csaba - basszusgitár
Gelle László - gitár
Egri Zoltán - gitár
Molnár Árpád - gitár
Balogh Attila - ének

ATEMPO.sk