Portugál – jubileumi 80. előadás a Thália Színházban

Portugál – a Thália Színház előadása

2022. szeptember 11-én, vasárnap 15.00 órától kerül bemutatásra 80. alkalommal Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiája palóc nyelven a kassai Thália Színház előadásában.

Belépő 11 euró, diákoknak, nyugdíjasoknak 6.50 euró. Mindenkit szeretettel vár a rendezőség. A rendezvény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

1998-as premierje óta ez a színdarab lett talán az utóbbi évtizedek legsikeresebb magyar drámája, szinte nincs is színház a magyar nyelvterületen ahol ne mutatták volna be, de számtalan európai városban is meghódította már a nagyérdeműt. Egy felvidéki magyar falu – Reste - valóságos sörszagot, kilátástalanságot és szerencsétlenséget árasztó kocsmájában játszódik nagyrészt a történet, egyfajta purgatóriumként rekedtek meg itt örökre az időnként karikaturisztikusan ábrázolt embertípusok. Ebbe a varázslatosan elzárt, reménytelen közegbe érkezik meg a nagyvárosi megkeseredett értelmiségi. Hirtelen fellángolva részese lesz egy bizarr szerelmi háromszögnek, megmártózik a helyi mindennapokban. A Portugál nagyrészt az elvágyódás, a megszépített nyomorúság drámája, illúziótlan valóságából mindenki a maga módján próbál menekülni, de minden próbálkozás kudarcra van ítélve, mint mindig, most is kiderül a megoldás soha nem a messzi távolban, valahol Portugáliában, de csakis odabent mélyen, magunkban van kódolva.

 

Szereplők

Masni - Dékány Nikolett
Bece - Nádasdi Péter
Kocsmáros - Bocsárszky Attila
Retek - Madarász Máté
Pap - Pólos Árpád
Csipesz - Michal Soltész m.v./a.h.
Asszony - Varga Anikó m.v./a.h.
Sátán - Dudás Péter m.v./a.h.
Feleség - Varga Lívia
Bittner - Kocsis József m.v./a.h.

Dramaturg - Forgács Miklós
Vizuális konzultáns - Őry Katalin m.v./a.h.
Díszlet - Dudás Bálint m.v./a.h.
Zene - Omega együttes
Mozgás - Kántor Kata
Producer - Dudás Péter

RENDEZŐ - Dudás Péter

ATEMPO.sk