Halálra táncoltatott lány – a Nomád Nemzedék Társulat előadása Komáromban

2022. szeptember 21-én, szerdán 19.00 órától lesz látható a Halálra táncoltatott lány című ballada a Nomád Nemzedék Társulat előadásában a Komáromi Jókai Színházban.

A látványos, zenés-táncos előadásban a magyar színházi élet olyan közismert szereplői lépnek színpadra, mint Kulcsár Viktória, Bede Fazekas Szabolcs vagy Orosz Ákos, akit a komáromi színház és a budapesti Szkéné közös produkciójában, a Don Juan, vagy az apák kínja című előadás címszerepében is láthatott a közönség. Hozzájuk csatlakoznak a néptáncélet kiválóságai, például Appelshoffer János, Rémi Tünde vagy a Fölszállott a páva korábbi nyertese, Berecz István. Az előadás egyik főszerepét Béhr Márton, a Komáromi Jókai Színház művésze alakítja.

Belépő 10 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. Az esemény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

A Halálra táncoltatott lány jól ismert balladai történetét 2021 szeptemberében, Novák Péter rendezésében, Csoóri Sándor halálának ötödik évfordulójára emlékezve mutatta be a Nomád Nemzedék Társulat.

„A darab mondanivalója örök érvényűen aktuális. A szerelem csábító édessége, a féltékenység mérge, a tiltás és a dacos ellenállás, a szegénység és a gazdagság, a családi hagyományokért hozott észszerűtlen áldozatok örök küzdelme kerül terítékre” – fogalmaznak az alkotók.

A rendező, Novák Péter így vall a darab megszületésének a szándékáról: „Minél többet őrizni az eredeti írói szándékból, minél inkább tartani vele a történet sűrűjébe, különös tekintettel arra a megrázó lírai környezetre, amiben megszólal.”

 

Szereposztás

Szabó Gábor: Béhr Márton
Sági Erzsi: Kulcsár Viktória
Bíró: Bede Fazekas Szabolcs
Halál: Orosz Ákos
Gazdag legény: Appelshoffer János
Gábor anyja/Öregasszony: Rémi Tünde
Vénasszonyok: Balogh Melinda, Izabella Causanell
Őrmester: Berecz István

 

Táncosok

Bartha Zsófia, Bolgovics Gergő, Bodnár Dániel, Bölcsföldi Bálint, Józsa Tamás, Kovács-Gál Nóra, Molnár Gábor, Marosy Gerda, Santana Cadena Diána, Sosovicza Fanni, Tóth Melánia

 

Zenekar

Horváth Balázs/Cseszák Zsombor - hegedű
Deáky Márton - fúvós hangszerek
Lajti Ákos - brácsa
Csurkulya Jozsef - cimbalom
Pandák Viktor - nagybőgő
Bősze Tamás Jean-Pierre - ütős hangszerek

 

Munkatársak

Dramaturg: Sediánszky Nóra
Zeneszerző: Kelemen László
Látvány-rendező: Kuthy Ágnes
Jelmez: Tajti Erzsébet
Koreográfus: Berecz István
Fotó: Gordon Eszter
Csoóri Sándor Halálra táncoltatott lány című ballada-játékát színpadra alkalmazta és rendezte Novák Péter

ATEMPO.sk
Fotó: Gordon Eszter