Színes Szlovákia - Farkas Franciska és Ľubomír Gašpar “kulturális kényeztetése” Pozsonyban

Színes Szlovákia - Farkas Franciska és Ľubomír Gašpar “kulturális kényeztetése” Pozsonyban

2023. február 1-jén, szerdán 18.00 órakor immár negyedik alkalommal szervezi meg Pozsonyban az Astorka színház stúdiójában, a Stúdio A2 - Nové župné divadloban a Pestré Slovensko - Színes Szlovákia címet viselő egynapos minifesztiválját a Minorma Polgári Társulás, amely keretében Farkas Franciska egyszemélyes színházi előadását Glória címmel, majd egy beszélgetést, valamint Ľubomír Gašpar Cimbal Project zenekarának koncertjét is kínálják az érdeklődőknek.

Farkas Franciska gondolatai a darabról, a darab születésének körülményeiről:

„Az egész egy slam szöveggel kezdődött. Most játszani fogok. Megírtam egy éjszaka alatt, és megmutattam Soós Attila rendezőnek. Ő erre azt mondta, csináljunk ebből egy előadást. A Glória magától született meg. A Glória a mai embernek szól, a mai emberről, rólunk, rólad, rólam. Arról, hogyan mutatjuk meg magunkat, mennyire vagyunk őszinték. Mi a viszonyunk a játékhoz? Tudunk-e még felhőtlenül játszani? Milyen titkokat rejt egy színész agya? Milyen lehet belenézni? Mit találunk ott? Mit találunk, ha a magunkéba nézünk? Az előadást Soós Attila fizikai színházi rendező rendezte. Szerettem volna adni valamit ebből a ‘most’-ból a közönségnek, valamit, amit valóban hazavihet magával. Egy melengető, feszítően felemelő érzést. Úgy
érzem, sikerült. És úgy hiszem, hogy van még folytatása.”

Az előadás után a színésznővel Kuklis Katalin beszélget a darabról, alkotásról, színházról.

Ľubomír Gašpar a népzenén nőtt fel, de klasszikus zenét és dzsesszt tanult.

Ľubomír Gašpar - Cimbal Project névre keresztelt zenei formációja a korábban bejárt zenei útjaiból merít. A Point of view című albumát Radio Head awards-díjjal jutalmazták, továbbá a Jazz fruit Praha nemzetközi jazzverseny nyertese.

A cimbalomra más szemszögből tekint, olyan zenei megoldásokat alkalmaz, melyek nem tipikusak a klasszikus cimbalomjátékban. A legtöbb szerzeménye különböző népek népzenéjéből táplálkozik, jazz és más zenei műfajok elemeivel összekapcsolva. Ľubomír Gašpar útkeresésével megteremtette saját zenei stílusát.

Ezen a koncerten a zenekar egyik állandó tagja: Jakub Tököly zongorista kíséri. Különleges vendégként közreműködik az utánozhatatlan stílusú nagybőgős, Štefan "Pišta" Bartuš és Marián Ševčík dobos.

A belépőjegy ára a színházi előadásra ingyenes, míg a Cimbal Project koncertjére tetszőleges. Mindenkit szeretettel vár a rendezőség. Az esemény az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően kerül megrendezésre.

 

Program

18.00 Glória - Farkas Franciska egyszemélyes kanavász-darabja

Játssza

Farkas Franciska

Írta

Farkas Franciska
Soós Attila

Rendezte

Soós Attila

Dramaturg

Soós Attila
Farkas Franciska

20.00 Ľubomír Gašpar - Cimbal Project koncert

A zenekar tagjai

Ľubomír Gašpar - cimbalom
Jakub Tököly - zongora
Štefan "Pišta" Bartuš - nagybőgő
Marián Ševčík - dobok

ATEMPO.sk