Samaria Klezmer Band koncert - AquaPhone 2023 Fesztivál Párkányban

2023. június 10-én, szombaton rendezik meg az AquaPhone 2023 fesztivált Párkányban, tobb helyszínen, melynek keretében koncertet ad a Samaria Klezmer Band.

A múlt század ötvenes éveinek elején nem állt a híd és tulajdonképpen semmilyen lehetőség sem volt a Duna másik oldalára szakadt rokonokkal és barátokkal való találkozásra, beszélgetésre. Ezért esténként – szélcsendes időben – lementek az emberek a Dunához és szót váltottak egymással. A folyó vize fél kilométeren keresztül vitte a szavakat, néha talán egy rejtjelezett hírt.

Az AquaPhone performance, tizenhetedik alkalommal szándékozik felidézni ezt a jelenséget, tisztelettel adózva azoknak a sorsoknak, amelyek titkait annak idején az emberek a Dunára bízták. Tanúsítani szeretné az emberek abbéli óhaját, hogy egymással érintkezhessenek, és azon leleményességét, amellyel nehéz körülmények között is képesek a határok és távolságok áthidalására.

Hanneke Frühauf ötletét Alfred Zimmerlin és Markus Eichenberger zenészek valósítják meg, akik Mária Ferenčuhová dialógusához alkotnak kísérő zenei improvizációt. A szöveg magyar (Mészáros Tünde fordításában), német (Mirko Kraetsch fordításában) és szlovák eredeti nyelven kel át a Dunán, ezt kísérik csellón és klarinéton a svájci zenészek.

A délután folyamán változatos irodalmi és zenei program várja a látogatókat. 

 

Program

Hídőr-ház, Vámház-köz 2 (Kedvezőtlen időjárás esetén a rendezvény a Papp Katalin Magán Művészeti Alapiskolában (sétálóutca) zajlik)

13:30 – 17:15 Irodalmi délután a Hídőr-házban
13:30 – 13:45 Üdvözlés és megnyitó
13:45 – 14:45 A Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola zenekarának koncertje, Vezényel: Pásztor János
14:45 – 15:30 Mila Haugová beszélget Mária Ferenčuhová-val, az idei AquaPhone irodalmi szövegének szerzőjével (szlovákul, magyar fordítással)
15:30 – 15:45 Rövid szünet
15:45 – 16:30 Új helyen – a szlovák-magyar határtól Ghana-ig, Barbara Gocníková prezentációja a külföldi művészeti mozgékonyságról (szlovákul, magyar fordítással)
16:30 – 17:15 Fuyu Yeh (Tajwan), 59. hídőr bemutatkozása (angolul, szlovák fordítással) és bepillantás az alkotó műhelyébe
17:15 – 17:55 Üdítés és séta a Dunához

A Mária Valéria híd közvetlen szomszédságában, a Duna mindkét partján, a performance a hídról is követhető. Bármilyen időjárási viszonyok mellett megvalósul

18:00 – 19:00 AquaPhone performance: Elkésett találkozás

Szöveg: Mária Ferenčuhová
Fordítás: Mészáros Tünde (magyar), Mirko Kraetsch (német)
Zene: Markus Eichenberger (klarinét, szaxofon), Alfred Zimmerlin (cselló)
Szövegmondók: Uzsák Éva, Karol Frühauf
Hang: Roman Laščiak, Pavol Prockl
Szervezés: Himmler György

Hídőr-ház, Vámház köz 2

19:15 – 20:00 Ízes hazai falatok és nemes italok
20:00 – 21:00 A Samaria Klezmer Band koncertje

ATEMPO.sk