3. Tornal(j)a Jazz Fest Tornalján

2023. július 7-én, pénteken 19.00 órakor szervezik meg a harmadik Tornal(j)a Jazz Festet a tornaljai Tompa Mihály Városi Művelődési Központban.

A Mi vagyunk Tornalja program keretén belül olyan kulturális eseményeket szerveznek, melyekben Tornaljáról származó, vagy a városhoz ezer szállal kötődő előadóművészek mutatkoznak be.

Ezúttal a tornaljai születésű Varga Gergely és az édesanyja révén szintén helyi Csízi László, valamint a helyi zeneiskolában 10 évig oktató Farkas Árpád adnak koncertet.

A belépőjegy ára elővételben 7 euró, míg a helyszínen 11 euró. Mindenkit szeretettel vár a rendezőség az eseményre.

 

Közreműködnek

Farkas Árpi Band

Farkas Árpád, Farkas Zsolt - zongora
Horváth Plúto József - nagybőgő
Peter Solárik - dobok

Farkas Árpád zenész családban született, 1971. augusztus 12-én Rozsnyón. Zenei tanulmányait szülővárosában kezdte a helyi zeneiskolában, majd a kassai konzervatóriumban tanult tovább. 1995-től hivatásos zenészként dolgozik, mellette immár 22 éve tanít és zenét ír. Jelenleg a rozsnyói zeneiskolában és Eperjesen a konzervatóriumban jazz-zongorát oktat. Olyan kiváló jazz zenészekkel játszott együtt, mint Peter Lipa, Oskar Rózsa, Barbara Botošová, Winand Gábor, Ifj. Sárközi Lajos és Fekete-Kovács Kornél. 10 év tanítás után Tornalján megkapta a díszpolgári címet, majd szülővárosában a polgármesteri díjat. Zongoristaként részt vett egy európai zenei turnén a világhírű IL DIVO énekegyüttessel, ahol az a megtiszteltetés érte, hogy Európa legnevesebb színpadain léphetett fel.

 

Csízi László Trió

Ifj. Tóth István - gitár
Fónay Tibor - nagybőgő
Csízi László - dobok

 

Loop Doctors

Varga Gergely - szaxofon
Romhányi Áron - zongora
Szendőfi Péter - dobok

Varga Gergely: A zene kalandos útján anyai nagyapám indított el a népdalokon és a furulyán keresztül. Zenei tanulmányaimat a tornaljai Művészeti Alapiskolában kezdtem, ahol kiváló tanáraim voltak: Jaroslav Scholtz és Farkas Árpád. A Miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanultam tovább jazzszaxofon szakirányon a kiváló zenésztanár, Czakó Péter keze alatt. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen képeztem magam tovább szintén jazzszaxofon szakirányon, ahol a tanáraim Borbély Mihály és Elek István voltak, és ahol jazzszaxofon előadóművész diplomát, majd művésztanár mesterdiplomát szereztem.
Zenei pályám nagyrészt Magyarországhoz köthető, de mint minden kihívásokat kereső és fejlődési lehetőségre vágyó zenész, én is kipróbáltam magam a nemzetközi zenei térben is, ahol megismertem olyan zenészembereket, akikkel mindmáig emberileg és művészileg is építő kapcsolatban vagyok. A komoly felkészültséget igénylő nemzetközi porondon tenor- és altszaxofonosként, klarinétosként és fuvolásként is sikerült helyt állnom.
A műfajok terén széles pályán mozgok; művelem t. k. a klasszikus stílust, a cross-overt és jazzt is.
Szabadúszó zenészként tevékenykedem. Magyarországon és külföldön is különböző zenekarokkal dolgozom, főként tenorszaxofonosként. Számos jelentős magyar művésszel, mint például Fekete-Kovács Kornél, Pély Barna, Szendőfi Péter, Romhányi Áron, Tálas Áron, Rátonyi Róbert, Kertész Erika dolgoztam már együtt. Ezen kívül stúdiómunkákban is részt veszek, és főként fusion jazz, swing jazz és cross-over stílusokban alkotok.
Felkészítő magántanárként is kipróbáltam magam, amire büszke vagyok, segítséget nyújtva a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre és a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába készülő diákoknak főleg a szolfézs, a hangszeres játék és az improvizáció terén.
Szaxofonos példaképeim: John Coltrane, Michael Brecker, Bob Berg, Bob Mintzer és még sokan mások
A Loop Doctors formációval, Romhányi Áronnal és Szendőfi Péterrel már számtalan alkalommal dolgoztunk sikeresen együtt, úgy stúdióban, mint koncerteken.

ATEMPO.sk