Nemzetközi Cigány Dal Napja Párkányban

Nemzetközi Cigány Dal Napja Párkányban

2023. augusztus 8-án, második alkalommal - a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján – rendezik eg a Cigány Dal Napját. Az eseményhez ezúttal Párkány is csatlakozik, ahol a sokszínűséget ünneplik cigány és nemcigány művészek részvételével

Európa egyik legszínesebb, leggazdagabb nemzetisége a cigányság. Nincs még egy olyan népcsoport, amely jelen lenne az Unió összes országában, ily módon az európai közösség nagyon fontos összetartó ereje. Kultúrájuk félreismerhetetlenül magán hordozza a saját cigány jegyeket, egyúttal tükrözi az egyes, a cigánysággal kapcsolatba kerülő nemzetek jellemvonásait. A spanyol flamenco eleganciájától a szerbiai rezesbandák magával ragadó erejéig képes átölelni egész Európát és a világot, hirdetve a romák szokásait, nyelvét, életörömét. Kultúrájuk egyik legékesebb része az, amelyik a magyar nemzettel virágzik évszázadok óta, olyan gyümölcsöket foganva, mint az éttermi cigányzene, az oláh-cigány muzsika és tánc, a vonós magyar népzene.

A Cigány Dal Napjának ötletgazdája, koordinátora és főszervezője Rostás Mihály „Mazsi”, aki az elmúlt évtizedekben négy kontinens, több mint harminc országában koncertező, Kossuth-díjas és Womex életműdíjas Lakatos Mónika és a Romengo zenekar menedzsereként alapozta meg kulturális menedzseri tevékenységét.

 

Romengo - Gombaszögi Nyári Tábor

 

"Hálózatunk távlati cálja, hogy az Európai Unió minden tagállamában megszervezzük a Nemzetközi Cigány Dal Napját" – nyilatkozta Rostás Mihály „Mazsi”, a Hálózat vezetője.

Párkányban a Harcsa Veronika - Gyémánt Bálint duó és Duka Laci Gipsy Swing zenekara lépnek fel kedden este 19.00 órától a sétálóutca színpadán a Párkány és Vidéke Kulturális Társulás szervezésében (kedvezőtlen időjárás esetén a párkányi városi művelődési házban).

 

Cigány Dal Napja

 

ATEMPO.sk
Fotó: Harcsa Veronika FB, Duka Laci FB, Csáky Mátyás (ATEMPO.sk)