Jó szerencsét! - az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes új műsora Rozsnyón

2023. december 3-án, vasárnap 18.00 órakor kezdődik az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes új műsora Jó szerencsét! címmel a rozsnyói Actores Színházban.

A belépőjegy ára elővételben 10, míg a helyszínen 12 euró. Mindenkit szeretettel vár a rendezőség az eseményre.

 

Jó szerencsét! - mondják egymásnak a bányászok, mielőtt alászállnak a tárnák sötétjébe. Mítoszok hősei szoktak alászállni, egyenesen az alvilágba, hogy megszerezzenek valami számukra vagy a közösség számára fontos dolgot. Pontosan ugyanezt teszik a bányászok is: alászállnak, hogy felhozzák a kincset a Föld mélyéről. És igen: a hivatástudat és a szakmai felkészültség mellett szükségük van szerencsére is, hisz nap, mint nap az életüket kockáztatják. A bányászok élete korántsem veszélytelen: a bánya bármikor maga alá temetheti őket.

A bányászat története egyidős az emberiség történetével. Az ásványi nyersanyag lelőhelyek területén bányák létesültek. A bányászok a bányák mellett hozták létre saját közösségeiket és településeiket. Számos város viseli büszkén a ’bánya’ utótagot a nevében. (Selmecbánya, Rudabánya, Tatabánya – csak hogy néhányat említsünk).
A bányászok közössége zárt, összetartó közösség. Bányásznak lenni nem pusztán hivatás. Bányásznak lenni életforma. A föld alatt, a sötétségben megváltozik az ember időérzékelése, másfajta ingerek érik, mint a felszínen.

Az Ilosvai Táncegyüttes legújabb előadása a bányászlét bemutatására tesz kísérletet a néptánc formanyelvének segítségével. A Jó szerencsét! című előadás lehetővé teszi, hogy bepillantsunk a bányászok mindennapjaiba. Hogyan élnek, hogyan ünnepelnek? Mit csinálnak a nők, amíg a férfiak odalent dolgoznak a bányában? És legfőképp: hogyan küzdenek meg az életüket folyamatosan beárnyékoló veszéllyel?

 

Alkotók

Dramaturg: Nagy Orsolya
Rendező-Koreográfus: Bacsó Lilla, Módos Máté, Kupec Zsófia, Kupec Zsolt, Kupec Mihály
Zeneszerző: Ifj. Csoóri Sándor
Producer: Kupec Mihály
Előadja: az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes

ATEMPO.sk