123aNON (Trianon) - az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes előadása Rimaszombatban

2022. szeptember 28-án, szerdán 18.00 órakor a rimaszombati Városi Művelődési Központ színháztermében a közönség a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes Trianon (123aNON) című táncjátékát tekintheti meg.

Az előadás a „Tánc nyelvén 2021” országos verseny díjazott produkciója, amely egy kis magyar község lakosainak békés életét mutatja be: azt, amelyet felforgat egy politikai döntés – Trianon. Az előadás egy szerelmi történet hátterében a „kettévágott” falu mindennapjaiba nyújt betekintést.

A belépőjegy ára elővételben 5 euró, míg a helyszínen 8 euró. Mindenkit szeretettel vár a rendezőség. Az esemény az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően kerül megrendezésre.

 

Egy kis magyar faluban, ahol az ott lakók békében élnek egymással és egymás mellett egy nap a történelem közbeszól, és egy tollvonással húzza át az évszázadok alatt megteremtett a harmóniát: a trianoni döntés értelmében két részre osztják a falut, elszakítva ezzel családokat, rokonokat, szerelmeseket, barátokat. Az eddig együtt, egységben élő emberek a frissen felhúzott határfal két különböző oldalán rekednek, és a határon nem lehetséges az átjárás. A korábban közösen átélt élményeket ettől fogva külön-külön kell megélniük, az emberek mégis azon dolgoznak, hogy valamilyen módon részesei legyenek egymás életének, hétköznapi eseményeinek és ünnepeinek. A tragikus élethelyzetek áthidalásában sok esetben van segítségükre az életbe vetett feltétlen hitük, illetve a derű és a humor. Hiába omlik le később a fal, a láthatatlan, fejekben élő határ mégis megmarad: amit egyszer szétszakítottak, nem lehet egykönnyen újra egységbe forrasztani, az évszázadok kemény munkájával kialakított harmónia és béke úgy tűnik, végleg elveszett.

Az előadás a két részre szakadt falu mindennapjait és ünnepeit (falubál, esküvő, temetés) tárja fel előttünk egy bimbózó szerelem történetén keresztül, néptáncos formában, Fitos Dezső és Kocsis Enikő Harangozó Gyula-díjas táncművészek és koreográfusok rendezésében.

ATEMPO.sk