75 éve született David Bowie

David Bowie

75 éve született a „pop kaméleonja”, David Bowie, aki becenevet elsősorban a műfajok közötti kalandozásai miatt kapta.

A Londonban 1947. január 8-án született zenész, eredeti nevén David Jones 1966-ban vette fel a Bowie művésznevet. Szaxofonon játszott és pantomimtársulatot alapított, majd leszerződött a Mercury Records-zal, amely 1969-ben kiadta a Man of Words, Man of Music című lemezét (Nagy-Britanniában David Bowie címmel jelent meg), rajta a Holdra szállás előtt tisztelgő Space Oddity című számmal, amely meghozta számára a sikert.

Majd 1972-es The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars című albumával írta be magát a zenetörténetbe.

 

 

Az Egyesült Államokban Young Americans albumról való Fame című kislemezével aratta első jelentős sikerét, a dal a toplista csúcsára tört.

A hetvenes évek közepétől megszállottja lett a dance/funk hangzásnak. 1977-ben adta ki Low című albumát, a Brian Enóval közösen felvett Berlin-trilógia első részét, amelyet a Heroes (1977) és a Lodger (1979) követett.

Dolgozott a Queen együttessel, Mick Jaggerrel, Tina Turnerrel, a Pat Metheny Grouppal és másokkal.

Megalapította a Tin Machine formációt, ám a banda nem aratott hatalmas sikert sem a kritikusok, sem a nagyközönség körében.

 

 

Az 1993-ban kiadott Black Tie White Noise című koronggal folytatta szólókarrierjét, két évre rá kiadta a Brian Enóval közös Outside című albumot és turnéra indult, amelyen a Nine Inch Nails volt az előzenekara.

A zenélés mellett Bowie színészként is kipróbálta magát: haldokló bolygójának megmentésén fáradozó űrlényt játszott Nicolas Roeg A Földre pottyant férfi (1976) című szürreális filmjében, és a kritikusokat is meggyőzte Az elefántember Broadway-előadásában nyújtott alakításával.

Marlene Dietrich oldalán játszott az 1978-as Dzsigolóban, szerepelt a Boldog Karácsonyt, Mr. Lawrence! (1983) című második világháborús filmben és Poncius Pilátust formálta meg Martin Scorsese Krisztus utolsó megkísértése (1988) című alkotásában.

 

 

Az évtizedek múlásával Bowie-ra rásütötték a kaméleon jelzőt, hangja, dallamvilága a legkülönfélébb stílusokban, hangszerelésekben is felismerhető volt. 2006-ban Grammy-díjat kapott életművéért.

Bowie viszonylag csendben töltötte a 2004 és 2012 közötti időszakot, majd 2013-ban jelentkezett új albummal, amely a The Next Day címet kapta. Bowie összes addigi lemezét túlszárnyalva a korong második helyre került a Billboard 200-as amerikai albumeladási listán.

A zenésztársadalom, a kritikusok közössége és a brit politika élvonalának szereplői egyaránt felsőfokú jelzőkkel emlékeztek meg David Bowie nemzedékeken átívelő munkásságáról.

Pár nappal 69. születésnapja után, a Blackstar című albumának megjelenésekor rákbetegségben halt meg 2016. január 10. Ugyancsak akkor debütált az új album Lazarus című kislemezéhez készített videoklip is, amelyben

Bowie egy kórházinak tűnő ágyban fekszik bekötözött szemmel. Az ítészek szerint az album dalaival rajongóitól akart búcsút venni.

 

 

Így búcsúztak tőle világszerte

A BBC művészeti főszerkesztője, Will Gompertz azt írta, hogy Bowie volt "a pop Picassója", aki ugyanúgy a pop lényegi meghatározói közé tartozott, mint a Beatles, a Rolling Stones vagy akár Elvis Presley.

Sir Paul McCartney honlapján azt írta: David Bowie nagyszerű sztár volt, és kincsként őrzi azoknak a pillanatoknak az emlékét, amelyeket társaságában tölthetett. Zenéje nagyon erőteljes szerepet játszott a brit zenetörténetben, és hatalmas befolyást gyakorolt mindenkire az egész világon.

A Rolling Stones a Twitteren közzétett rövid megemlékezésében "csodálatos embernek, rendkívüli, igazi eredeti művésznek" nevezte Bowie-t.

Brian May, a Queen gitárosa azt írta honlapján, hogy az elhunyt énekes "félelmetes tehetség" volt.

Iggy Pop, a The Stooges amerikai punk-rock banda énekese szerint Bowie barátsága jelentette a fényt az életében. "Soha nem találkoztam ilyen ragyogó emberrel (...) Ő volt a legjobb" - fogalmazott.

Madonna ugyancsak a Twitteren "tehetségesnek, egyedülállónak, zseninek, sorsfordítónak" nevezte Bowie-t.

Kanye West amerikai rapper szerint Bowie volt egyik legfontosabb ihletője, "félelmet nem ismerő, kreatív (...), aki életre szóló varázslatot adott nekünk".

David Cameron brit miniszterelnök azt írta a Twitteren, hogy David Bowie, "a popzseni" zenéjén nőtt fel. Cameron szerint Bowie "a megújulás mestere volt", akinek halála "hatalmas veszteség".

Megszólalt Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási méltósága is, aki közleményben tudatta, hogy "nagy-nagy szomorúsággal" értesült David Bowie haláláról.

A Vatikán is a Twitteren emlékezett David Bowie-ra. Gianfranco Ravasi bíboros, a pápai kulturális tanács elnöke hétfőn a közösségi portálon Bowie 1969-es Space Oddity című slágeréből idézett.

Köszönetet mondott David Bowie-nak a berlini fal ledöntésében nyújtott segítségéért a német külügyminisztérium. "Viszontlátásra, David Bowie! Már a hősök között vagy. Köszönjük, hogy segítettél ledönteni a falat!" - írták, a bejegyzéshez pedig mellékeltek egy videót, melyben a zenész Heroes című slágerét adja elő.

ATEMPO.sk
Fotó: wikipedia