Ambrus Kyri, aki Magyarország első tinisztárja volt

Ambrus Kyri táncdalénekesnő, rádiós műsorvezető, Magyarország első tinisztárja volt, aki - az utolsó, 1972-es Táncdalfesztivált leszámítva - mindegyiken indult.

Ambrus Margit néven született Budapesten 1945. február 4-én. 1963-ban érettségizett a Hámán Kató Leánygimnáziumban. Egy nyilvános hangverseny alkalmával 1961 májusában fedezte fel őt az Országos Rendező Iroda egyik rendezője.

Pályakezdésére így emlékezett vissza a Világ Ifjúságában: „Minden csupa véletlen. Véletlenül meghallgattak a hanglemezgyárban, és nem véletlenül elkergettek a rádióból… Üvöltő dervisekre nincs szükség – mondták. Aztán véletlenül mégis behívtak. És a sok véletlen után 1964-ben működési engedélyt kaptam. Profi lettem.”

 

https://www.youtube.com/watch?v=hzHpNlmxMDE

 

Ő volt Magyarország első tinisztárja, stílusa és megjelenése alapján a magyar Rita Pavone-nak kiáltották ki. A hetvenes években végigturnézta a keleti blokkot, énekelt az NDK-ban, Jugoszláviában, Csehszlovákiában és a Szovjetunióban, megjelenésével, éneklési, előadóművészi stílusával korának tipikus nőfiguráját, majd áhított nőideálját testesítette meg. Angol és olasz nyelven is jelentek meg lemezei.

1972-ig minden Táncdalfesztiválon indult, 1967-ben Fenyvesi Gabival megosztott harmadik lett a Nappalok és éjszakák című dalával. Két évvel korábban az Intervíziós Dalversenyen a Hiszem, ha akarom című slágerét a zsűri különdíjjal jutalmazta.

A hetvenes években visszavonult a zenéléstől, de 1982-ben szerepelt Tarr Béla Panelkapcsolat című filmjében, ahol saját magát alakította. 1983-ban jelent meg egyetlen nagylemeze.

 

 

Majdnem két évtizeden át, 1993-ig műsorvezetője volt a Magyar Rádiónak, főleg könnyűzenei, de más műsoroknak is (Magnósok, figyelem!, Magnóról magnóra, Könnyűzenei koktél). 1993-ban a rádió nagy leépítési hullámába ő is bekerült.

Olyan slágerek fűződnek nevéhez, mint az Ilyen a twist, az Elment a papa, mama, a Nem híres dzsesszénekes, de Aradszky Lászlóval is énekelt duetteket, például az Állatkerti sétát vagy a Bombajót. Sokak szerint a Fehér házikó volt a leghíresebb dala.

 

https://www.youtube.com/watch?v=aSUYPRDUf4E

 

76 éve korában hunyt el Budapesten 2021. november 30-án.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Novák Mária