10 éve hunyt el Kézdy György színművész, a Szomszédok Virágh doktora

Kézdy György Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész a klasszikus tragédiák és modern művek jelentős karakterszerepeit játszotta el, felhasználva a groteszk ábrázolásmód eszközeit is. Egyik legismertebb szerepe Dr. Virág György volt a Szomszédok sorozatban.

Krausz György néven született Budapesten született 1936. február 14-én. Édesapja, akinek a Rákóczi út 80.-ban varrógép-, gramofon- és hanglemezüzlete volt, a második világháborús munkaszolgálatból nem tért haza. Édesanyja a háború után az Aprófémipari szövetkezetben volt gépkezelő. Őt és húgát egyedül nevelte fel.

Érettségi után könyvkötészetet tanult, majd Várkonyi Zoltán tanítványaként, 1962-ben elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát.

A színészet miatt változtatott nevet. „Úgy döntöttem, ha én magyar színész vagyok, legyen magyar a nevem. Kézdit választottam, a plakáton meg Kézdyt, mert az elegánsnak tűnt.”

 

https://www.youtube.com/watch?v=YwjidRvu1WA

 

A Debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, majd 1967-ben a Pécsi Nemzeti Színházhoz. 1977–78-ban a Kecskeméti Katona József Színház színésze volt. 1978 és 1987 között a Nemzeti Színház tagja volt, s játszott vendégszínészként a Játékszínben is. 1987-től 1993-ig a Szolnoki Szigligeti Színház tagja volt. 1993-ban került a Veszprémi Petőfi Színházhoz. Pályája végén szabadfoglalkozású színészként dolgozott.

Utoljára az Orlai Produkciós Iroda Esőember című darabjában lépett színpadra a pszichiáter szerepében, a darabot 2010. júniusában mutatták be.

Jellegzetes orgánummal rendelkezett, jó humorú személyiség volt. Szomszédok című televíziós sorozat Virágh doktoraként szerzett nagy népszerűséget. Gyakran foglalkoztatta a rádió is.

 

 

2005-ben rákot diagnosztizáltak nála, ami köhögésrohamokat és erős fájdalmat okozott neki. A gyógyulás érdekében a cigarettáról is leszokott, de továbbra is erős köhögéssel járó rohamok nehezítették az életét. Betegségét eltitkolta ismerősei és barátai elől. 2013 elején gyomorfertőzés miatt került az Uzsoki Utcai Kórházba, ahol február 8-án (egy héttel 77. születésnapja előtt) kivetette magát a harmadik emeleti ablakon és életét vesztette.

Munkásságát 1981-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, 1988-ban érdemes művészi címet kapott. 2006-ban elnyerte a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést és az Ivánka Csaba-díjat.

ATEMPO.sk
Fotó: Wikipedia