60 éves James Hetfield, a Metallica frontembere

60 éves James Hetfield, a Metallica frontembere

James Alan Hetfield amerikai énekes és gitáros, a Metallica metal együttes frontembere 1963. augusztus 3-án született Downey-ban (Los Angeles County, Kalifornia).

Hetfield családja Európára is kiterjed, vannak angol, ír és német felmenői is. Hetfield apja, Virgil, kamionsofőr volt, aki később elhagyta a családot, édesanyja, Cynthia operaénekes volt. Mindketten szigorú hívő keresztények voltak, éppen ezért sok Metallica-szöveg van kapcsolatban a Bibliával. Pl.: The Four Horsemen (A négy lovas). Hitükkel összhangban, Hetfield szülei elutasították az orvostudományt és gyógyszereket. Édesanyja rákban hunyt el 1979-ben, 16 éves korában. Apja 1996-ban hunyt el, a Load-turné közben.

Hetfield 9 éves korában vett először zongoraleckéket, majd később Dave nevű bátyja dobfelszerelésén próbált zenélgetni. Gitározni 14 évesen kezdett.

A legnagyobb hatást az Aerosmith tette rá, azt mondta, ők voltak azok, akik miatt elkezdett gitározni.

Gyermekkorában kisebb zenekarokban játszott, mint a Leather Charm és az Obsession.

 

 

Hetfield és Lars Ulrich 1981-ben alapította meg a Metallica-t Los Angelesben, mely mára az egyik legsikeresebb együttes lett, az 1980-as és az 1990-es években pedig egy meghatározó zenekar volt.

A korai szakaszban az együttes különböző ének- és gitárkombinációkkal próbálkozott, alapvetően a brit Diamond Head mintájára. A kezdetben felmerült megoldások között szerepelt egy második gitáros (John Roads lett volna a szólógitáros), illetve John Bush, az Armored Saint együttes (később az Anthrax) énekesének bevétele. Hetfield egy 1989-es, a Spin magazinnak adott interjújában elmondta, hogy az ex-Misfits-énekes Glenn Danziget akarták a zenekarba. Az első teljes felállás a következő volt: Hetfield (ritmusgitár, ének), Dave Mustaine (szólógitár), Lars Ulrich (dob) és Ron McGovney (basszusgitár).

1982-től 1983-ig Mustaine alkoholizmusa egyre nagyobb méreteket öltött, és ez folyamatos összetűzésekhez vezetett közte és Hetfield között. Hetfield és Ulrich végül 1983. április 1-jén kirúgták Mustaine-t, akinek a helyére Kirk Hammett, az Exodus gitárosa érkezett az együttesbe.

 

 

Az 1990-es évek közepéig Hetfield játszotta lemezre az összes ritmusgitárt és a harmóniák többségét. A Load albumtól kezdve Kirk Hammett is részt vesz a ritmusgitárrészek feljátszásában. Hetfield esetenként szólókat is játszik, mint a "Nothing Else Matters"-ben, a "My Friend of Misery"-ben, a kivezető szólót a "The Outlaw Torn"-ban, a második szólót a "To Live Is to Die"-ban, szintén a második szólót az "Orion"-ban, az első két szólót a "Suicide and Redemption"-ben, az első szólót a "Master of Puppets"-ben, valamint a bevezető harmóniaszólót a "The Day That Never Comes"-ban. A gitárharmóniák többségét, a dalszövegeket, az énekdallamokat is ő írja, és Ulrichhal közösen hangszerelik a dalokat.

Hetfieldnek sok színpadi balesete volt, ezek közül a leghíresebb a montreali Olimpiai Stadionban adott koncertjükön történt pirotechnikai balesete 1992-ben. A Guns N' Rosesszal turnéztak, amikor 1992. augusztus 8-án Hetfield véletlenül belelépett egy lángoszlop útjába, miközben a "Fade to Black"-et játszották. Hetfield gitárja nagyrészt felfogta a lángnyelvet, de így is megperzselte a karját, szemöldökét, arcát és haját. Másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, de 17 nappal később újra színpadra állt, habár a gitározás feladatát John Marshall (Metal Church) vette át tőle négy hétre. Amíg teljesen felépült, Hetfield csak énekelt a koncerteken. Hetfield többször eltörte a karját gördeszkázás közben, ilyenkor szintén nem gitározhatott a színpadon.

 

 

A St. Anger album felvételei közben (2002–2003) elvonóra kellett mennie alkoholproblémái miatt. Ezt a korszakát a Some Kind of Monster című Metallica-dokumentumfilm dolgozta fel. Ekkor került a csapatba Robert Trujillo basszusgitáros és alakult ki a ma is aktív felállásuk.

2009. április 4-én a többi Metallica-taggal egyetemben James Hetfieldet beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be. Szintén 2009-ben a Hit Parader magazin Minden idők legjobb metálénekesei listáján a 24. helyen végzett.

Világszerte több mint 200 millió albumot adtak el és már kilencszer nyertek Grammy-díjat.

 

 

Hetfielden amikor nem ír, énekel vagy hangszeren játszik, akkor kedvenc hobbijainak hódol, mint a vadászat, gördeszkázás, snowboardozás, jetskizés. Ezek mellett még rajzol és a garázsában ténykedik a kocsijaival és motorjaival, vagy nézi a kedvenc focicsapata, az Oakland Raiders meccseit, illetve kijár autókiállításokra.

Az 1968-as Chevrolet Camaróját felrakta az eBay-re, hogy elindítsa a Zenét az iskoláknak programot. Az autó szerepelt az "I Disappear" című szám videóklipjében. Évekkel később odaajándékozta a Hard Rock Cafénak.

Hetfield boldog házasságban él Francesca Tomasival. Három gyermekük született, Cali, Castor és Marcella. 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Mohai Balázs/MTI