45 éves Hámori Gabriella színésznő

Hámori Gabriella Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész Szarvason születet 1978. november 1-én.

Már egészen gyermekkorától vonzódott a művészetek iránt. Szépen rajzolt, vágyai mégis inkább a színház felé terelték. 2001-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Marton Lászlónál tanult. Az egyetemi évek alatt bizonyította tehetségét, a Pesti Színházban szerepelt a Tótékban. A Vígszínházban a Bűn és bűnhődésben játszott.

 

 

2001–2004 között a Radnóti Miklós Színház tagja volt. 2004-től a Vígszínház, majd az Örkény István Színház tagja, amelynek vezető színésznője. 2011-ben kísérletező alkat lévén megpróbált Los Angelesben és Berlinben is érvényesülni, a német fővárosban párjával, Márton Dávid magyar színházi rendezővel élt együtt. Játszott a Márton Dávid rendezte Macbeth című darabban a berlini Volksühne színházban német nyelven.

2012 és 2014 között Berlin és Budapest között ingázott. 2014 tavaszán az Örkény Színházban bemutatásra kerülő Stuart Mária című Schiller-dráma címszerepe miatt tért haza.

 

 

Filmes pályáját statisztaként kezdte. 2003 óta viszont az egyik legfoglalkoztatottabb magyar filmszínésznő, az országos népszerűséget Bergendi Péter vígjátéka, az Állítsátok meg Terézanyut! hozta el számára, amelyben a főszerepet alakította. Számtalan filmbéli alakítását díjazták itthon és külföldön is. Több amerikai szuperprodukció szerepére is esélyes volt: az Oscar-díjas Danny Boyle elküldte neki a Transz című filmje teljes forgatókönyvét, a Mission: Impossible – Titkos nemzet című filmben pedig a női főszerepre hallgatták meg.

Olyan sikeres filmekben láthatjuk, mint A játszma (2022), a Post Mortem (2021), A vizsga (2011), Kaméleon (2008).

 

 

Első poplemeze Nem örmény népzene címmel 2014 őszén jelent meg. Az albumon szereplő dalok közül számtalan szerzemény szövegét saját maga írta. A "Mindenki mindent akar" című dalt külföldi rádiók is játszották, Paul Smith manchesteri rádiós műsorvezető Through The Curtain Show című rádióműsorában is hallható volt. Gabriella professzionális szinten játszik fuvolán.

Munkásságát számos díjjal ismerték el. Többször megkapta a Színikritikusok díját, 2007-ben Jászai Mari-díjban, 2008-ban Junior Prima díjban részesült. 2022-ben Magyar Filmdíjat kapott A legjobb női főszereplő és A legjobb női mellékszereplő kategóriában is.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Wikipedia / Örkény Színház