70 éves Fábry Sándor humorista

Ma ünnepli 70. születésnapját Fábry Sándor író, humorista, műsorvezető, dramaturg, érdemes és kiváló művész. Szerteágazó művészetét a kitűnő verbális és kommunikatív képességeire alapozza és azt sajátos egyedi humorral fűszerezi.

1953. november 20-án látta meg a napvilágot Budapesten id. Fábry Sándor és Kovácsy Éva második gyermekeként. A belvárosban nőtt fel, családjával sokáig a Kodály köröndön lakott.

18 évesen, 1972. március 15-én benne volt abban a 200 főnyi tömegben, amely a Batthyány-örökmécsesnél énekelte a Himnuszt, amiért többedmagával izgatás bűntette és szabálysértés miatt előállította a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Emiatt az MSZMP Központi Bizottság Tudományos- Kulturális és Közoktatási Osztálya nem javasolta egyetemi továbbtanulásra, ennek ellenére mégis elkezdhette ugyanez év szeptemberében a Pécsi Tanárképző Főiskolát, majd 1976-78 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar magyar–német szakán folytatta tanulmányait. Ezzel párhuzamosan, ugyancsak 1976-78 között elvégezte a Mafilm Filmíró Iskoláját is.

 

 

Befejezve tanulmányait a tanári pálya helyett 1978 és 1992 között a Mafilm dramaturg-gyakornoka, majd dramaturgja volt. 1986-ban Jeles Andrással közösen Arc és álarc címmel irodalomtörténeti jelentőségű portréfilmet készített az általa írói munkássága és életszemlélete miatt egyaránt nagyra értékelt Szentkuthy Miklós íróval. Ugyanebben az évben indította a Hócipőben a lap egyik legnépszerűbb rovatát, a Dizájn Centert, amelyet vitt magával 1998-ban induló Esti Showder Fábry Sándorral című önálló televíziós műsorába is. 1992 óta szabadfoglalkozású, rendszeresen publikál különböző lapokban, dramaturgi pályafutása során több mint 40 forgatókönyvet írt szerzőtársával, Kardos Csabával.

Az 1990-es évek elején figyeltek fel először humorára. Rövid idő alatt számos kabaréműsor konferansziéja, önálló betétek szerzője lett a Rádiókabaréban. Az 1998-as humorfesztivál szóvivője volt.

 

 

1994–95 között a Merlin Színházban „A pincér közbeszól” című improvizatív önálló esttel lépett fel, majd pedig az Új Színházban tartott önálló komédiás estet „A Fábry” címmel.

1998-ban az Amerikában népszerű late-night talk show-k mintájára indított az Esti Showder Fábry Sándorral című műsorát, amelyet kezdetben az Magyar Televízió sugárzott, majd az első évad végén átkerült az RTL Klubhoz, ahol 2011-ig futott, kéthetente csütörtökön 21 óra 10 perctől. A szórakoztató produkcióba főleg ismert magyar személyiségeket (írók, költők, színészek, humoristák, sportolók stb.) hívtak meg, de szerepeltek már különböző nemzetiségek, vallások, közszervek (például rendőrség, tűzoltóság) képviselői is, akik általában valamilyen velük megesett humoros történetet meséltek el. A műsor állandó rovata volt a „Dizájn Center”, a show egyik legnépszerűbb eleme, amely főleg az elmúlt 30–40 évben gyártott és a kereskedelemben egykor kapható termékeket vett górcső alá, nosztalgikus emlékeket is megidézve. A műsor ezen részéből DVD is forgalomba került.

 

 

2009. szeptember 17-én debütált a Legyen Ön is milliomos! új műsorvezetőjeként. 2012-től visszatért a közmédia képernyőjére, ahol Fábry címmel indított műsort. 2015-ig a műsort az M1 vetítette, majd azóta a Duna csatornán fut.

Televíziós szereplései mellett számos újságban is publikált már. Írásai megjelentek a Playboy, az Elite Magazin, a Filmvilág és a Népszabadság hasábjain.

Született egy fia, Marcell és egy lánya, Borbála néven, akinek édesanyját feleségül is vette. A család Leányfalun él.

Munkásságát több díjjal ismerték el, 1996-ban ő kapta a Karinthy-gyűrűt, 2002-ben érdemes művész, 2018-ban pedig kiváló művész lett.

ATEMPO.sk
Fotó: Facebook