55 éves Bozsik Yvette

Ma ünnepli 55. születésnapját Bozsik Yvette Kossuth-díjas balettművész, koreográfus, rendező, érdemes művész, egyetemi tanár, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Szolnokon látta meg a napvilágot 1968. augusztus 11-én Bozsik Yvette Vivina néven.

16 éves balettnövendékként elkezdett független avantgárd produkciókat készíteni. 1984-ben Árvai György képzőművésszel megalakították a Természetes Vészek Kollektívát, számos olyan szólóelőadást hozva létre, amely akkoriban újszerűnek és döbbenetesnek hatott. Nemzetközi viszonylatban nagy felfedezésnek számítottak, és beutazták a világot.

1988-ban az Állami Balettintézetben balettművész-diplomát szerzett, 1992-ig a Budapesti Operettszínház táncművésze volt. 1992-ben önálló alkotói útra lépett, Imre Zoltán hívására számos koreográfiát készített a Szegedi Balett számára, majd 1993-ban leszerződött a Katona József Színházhoz koreográfusként, azóta számos előadást rendezett is.

1993-ban hozta létre saját társulatát a kortárs tánc elfogadtatására, népszerűsítésére és új utak keresésére. Az elmúlt 30 év alatt a Bozsik Yvette Társulat rendszeres tréningeken és a műhelymunkákban folyamatosan fejlesztette a táncosok technikai és szakmabeli jártasságát, sokféle tánc- és színházi stílusban. Így a markáns arculat mellett kialakított egy sajátságos profilt és repertoárt. Előadásaik több generációhoz szólnak, jellemzőjük a műfaji sokszínűség és innováció igénye. A humor, az önirónia és társadalomkritika szervesen kapcsolódik a rendezések és koreográfiák játékosságához és nyitottságához. Külföldi vendégszerepléseik során megközelítőleg húsz országban léptek fel Hongkongtól New York-ig, Párizstól Londonig. Mára Magyarország egyik kiemelt táncszínházi társulata.

 

 

Bozsik Yvette 2000-től a Magyar Táncművészeti Főiskola meghívott tanára, 2003–2007 között a Magyar Táncművészeti Főiskola koreográfus szakán oktatott, majd 2008 óta a Magyar Táncművészeti Főiskola docense és koreográfiai tanszékvezetője. 2009-től a Magyar Táncművészeti Egyetem Koreográfusképző Tanszék vezetője, egyetemi tanára. 2016–2018 között a kaposvári Csiky Gergely Színház művészeti tanácsadója volt.

Munkásságát számos díjjal ismerték el. 1994-ban Harangozó Gyula-díjat, 1998-ban Hevesi Sándor-díjat, 2001-ben érdemes művész címet kapott, 2005-ben Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2006-ban pedig megkapta a Kossuth-díjat. 2022-től örökös tag a Halhatatlanok Társulatában.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Horváth Judit / operett.hu