45 éves Tóbisz Titusz, az operaénekes rocker

A gömöri Tóbisz Titusz jelenleg a legismertebb felvidéki magyar operaénekes. Egy igazi hőstenor, aki énekelt már népdalt, rockot, metált, musicalt és operettet is.

1978. december 21-én Rimaszombatban született Az általános iskolát szülővárosában végezte, majd Füleken érettségizett. Fiatalon Páko Mária is terelgette, énekelt a kórusában is.

Tanulmányait 2001-ben Budapesten folytatta a Krónikásének Zeneiskolában, ahol Dévai Nagy Kamilla vezetése mellett, énekes-gitáros előadóművészetet tanult. Tanulmányait a Kassai Állami Konzervatóriumban folytatta.

Fiatalon bekerülte Illés Lajos Betlehem csillaga című rockoperájába, ahol Nagy Feróval, Szvorák Katalinnal, Dörner Györggyel, Varga Miklóssal állhatott egy színpadon.

 

{jamedia src="https://www.youtube.com/watch?v=_9D6TNBm0qI" type="video" mtype="youtube"}

 

2005-től a Thália Színház társulatának tagja volt. Musicalok, drámák, zenés vígjátékok és operettek szereplője.

Színházi pályafutásán kívül rock- és metal zenekarok énekeseként is fellépett.

OTT VOLTUNK: Az opera és a dráma különleges találkozása

Jelenleg a Kassai Állami Színház operatársulatának tagja. A Kassai Thália Színházban, a Miskolci Nemzeti Színházban, a Budapesti Nemzeti Színházban és a Nová Scéna színpadain is vendégszerepel, de Csehországban Brünben, Liberecben, Ostraván is játszott már.

 

{jamedia src="https://www.youtube.com/watch?v=-3C6rPWKOtM" type="video" mtype="youtube"}

 

Titusz 2012-ben elnyerte az Év hangja-díjat, 2018-ban megkapta a Harmónia - Szlovákiai Magyar Zenei Díjat, 2019-ben pedig ott volt a Dosky-díj jelöltjei között is. 2020-ban rangos állami kitüntetést kapott a színház- és táncművészet terén nyújtott kiemelkedő eredményeiért. Ezek közül is kiemelték a Nyomorultak című opera Jean Valjean karakterének megformálását, valamint a Kassai Állami Operaház színpadán bemutatott szerepeinek magas művészi szintű előadását.

Szenvedélye az opera – Néhány pillanat Tóbisz Titusz társaságában (INTERJÚ)

Otellóként is bemutatkozott már, de a Sámson és Delila szereplőjeként is láthattuk a színpadon. Jelenleg Kassán él családjával, van egy kisfia.

"Minden egyes alkalommal, ha csak színpadra lépek, azt érzem, hogy nálam boldogabb ember nem lehet a földön, Mert azt a munkát végzem, amit megálmodtam magamnak." - mondta a portálunknak adott interjúban.

Isten éltesse sokáig születésnapján :)

 

{jamedia src="https://www.youtube.com/watch?v=6FbnBPEZFOE" type="video" mtype="youtube"}

 

{jamedia src="https://www.youtube.com/watch?v=x4VaCmr4eNk" type="video" mtype="youtube"}

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Štátne divadlo Košice