A sokoldalú művész - 55 éves Alföldi Róbert

Ma ünnepli 55. születésnapját Alföldi Róbert Jászai Mari-díjas színész, rendező, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki volt már a Nemzeti Színház igazgatója, de az X-Faktor zsűritagja is.

1967. november 22-én Kalocsán született. Gyermekkorát Dunapatajon és Ordason töltötte. Édesanyja Vajda Ibolya, édesapja Alföldi Albert, akivel 28 évesen találkozott először. Őt, öccsét, Szabolcsot és húgát, Ibolyát édesanyja és a nagymamája nevelte. Rajtuk kívül még három féltestvére van: Albert (1964), Angéla (1968) és Aliz (1971).

Zenei általános iskolába járt, hegedülni és zongorázni is tanult. Már kiskorában elhatározta, hogy színész lesz, ezért is döntött úgy, hogy a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatán folytatja a tanulmányait.

Osztálytársai többek között Beviz Márta, Náray Erika, Börcsök Enikő és Piti Attila voltak. A gimnázium elvégzése után elsőre felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakára, ahol tanulmányait egy év – akkoriban kötelező – sorkatonai szolgálat letöltése után, 1987-ben kezdte meg.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Horvai István és Kapás Dezső elismert színészpedagógusok osztályába került. Negyedéves korában népköztársasági ösztöndíjas lett. 1991-ben még főiskolásként eljátszotta Raszkolnyikovot (Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés) a veszprémi Petőfi Színházban, amivel azonnal felhívta magára a figyelmet.

1992-ben az ország legnagyobb prózai társulata, a Vígszínház szerződtette. Nem kerülték el a nagy szerepek: Rómeó (Shakespeare: Rómeó és Júlia), Ivan Karamazov (Dosztojevszkij: A Karamazov testvérek), Artúr (Mrożek: Tangó), Oscar Wilde (Kaufman: A nagy szemérmetlenség).

1995-ben kezdett el rendezni (Trisztán és Izolda – saját adaptáció) és már ezzel a munkájával nagy vihart kavart. Azóta folyamatosan rendez különböző magyar és külföldi színházakban.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

2000-ben úgy döntött, szabadúszó lesz, és megvált a Vígszínház társulatától. 2006-ig volt szabadúszó, de a színészi és rendezői karrierjét ezután is töretlenül folytatta és ez az időszak hozta meg a televíziós szerepléseknek köszönhetően az országos ismertségét (pl. Jó Reggelt!, Heti Hetes)

Rendezői felkérést kapott a nyitrai Andrej Bagar Színháztól és a New York-i New York Theatre Workshop-tól (USA), a portlandi Városi Színháztól (USA), valamint a prágai Divadlo Na zábradlítól.

Alföldi Róbert rendezi a Turandotból készült musicalt Pozsonyban

2002 szeptemberében meghívták a belgrádi BITEF-re a nyitrai Hamlet előadását. 2003 novemberében, a Mezzo komolyzenei csatorna több ízben sugározta Charles Gounod Faust című operáját, mely elnyerte a hónap operája címet. 2006-ban a pekingi Shakespeare-fesztiválra kapott meghívást.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Rendezőként már minden műfajban kipróbálta magát: rendezett musicalt az Operettszínházban, operettet Szegeden, operát Szegeden, Miskolcon, Budapesten, New Yorkban (USA), Versailles-ben (F), Bergenben (N), Plzeň-ben (CZ), bábjátékot a Budapest Bábszínházban, ír táncshow-t a Tháliában, divatbemutatót és videóklipet is.

Hobbija a festészet, első önálló kiállítása 1999-ben nyílt. Festményei olyan kelendőnek bizonyultak, hogy egészen 2005-ig minden évben egyéni kiállításon mutatta be azokat.

Művészek felhívása - Alföldi Róbert és Miklósa Erika videóüzenete

2006. március 1-jétől 2008. február 28-áig a Bárka Színház igazgatója volt, 2008. július 1-jétől a öt éven át a Nemzeti Színházat igazgatta.

2007-ben felkérték A Társulat című szereposztó műsor zsűrijébe, ahol a művészeti vezető szerepét töltötte be. A 2013-as és 2014-es X-Faktor egyik zsűritagjaként is láthattuk.

2015-ben az Armel Operafesztivál Arte-közönségdíját nyerte el az általa rendezett Varázsfuvola, amelyet a Szegedi Nemzeti Színház társulata adott elő. 2016-ban pedig a legjobb előadás díját kapta Eötvös Péter Senza sangue című egyfelvonásos operájának rendezésével, az avignoni Opéra Grand előadásában. 2017-ben ismét az Armel Operafesztivál közönségdíját nyerte el.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

2021-ben készült el az Imposztor című rövidfilm, melyben Mácsai Pállal szerepelnek. Alakításuk 2022-ben New Yorkban a legjobb színészpáros díjat is elnyerte. 

Művészetét több állami és szakmai elismeréssel is díjazták. 1995-ban Jászai Mari-díjat, 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét vehette át. 2022-ben örökös tag lett a Halhatatlanok Társulatában és Dömötör-díjat is kapott.

ATEMPO.sk
Fotó: jegy.hu