Azok a szép napok – 75 éves Nagy Feró

Ma ünnepli 75. születésnapját Nagy Feró énekes, színész, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere, „a nemzet csótánya”.

Nagy Feró Letenyén született a székelykocsárdi születésű Nagy János és a nyárádszentbenedeki születésű Náznán Sarolta erdélyi menekültek fiaként. Édesapja azért jött át Magyarországra, mert nem akart a magyarok ellen harcolni a román hadseregben. Ezután röviddel családja Budapestre költözött. Eleinte egy kocsiszínben laktak, majd egy Verőfény utcai pincelakásba kerültek.

Középiskolába a kőbányai Szent László Gimnáziumba járt, azonban onnan kirúgták. Később a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolára járt erősáramú üzemmérnök szakra, de nem tett államvizsgát, így nem szerzett diplomát.

Feró a hatvanas évektől kezdve énekel, zenél rock és punk zenekarokban, a magyar új hullám egyik vezéregyénisége.

1963 és 1970 között a Richmond Heads és a Zárvatermők zenekarok tagja volt. 1970-ben alapított meg a Beatrice zenekart Csuka Mónikával (felesége) közösen, ez az együttes volt akkor az ország egyetlen női beatzenekara.

 

Beatrice 1978

 

1978-ban Feró újralakította az immáron rockzenét játszó Beatricét, aminek a frontembere lett. Útlevelét hamarosan bevonták, a rendszer pedig igyekezett ellehetetleníteni az együttest, felsőbb utasításra 1981-ben a zenésszervezetek is elhatárolódtak tőle, így feloszlottak. Még 1981-ben Feró létrehozta az Ős-Bikinit, aminek 1985-ig volt a frontembere, ekkor helyére D. Nagy Lajos került.

1985-től 1987-ig szólista volt, Bergert alakította a Rock Színház Hair című musicalében, majd 1986-ban átdolgozta a Hamletet, amelyet az Egyetemi színpadon tűztek műsorra tíz napon keresztül. Ugyancsak 1987-ben alakította újra a Beatrice zenekart, amely ezután már mint sikeres együttes több slágerlistás dalt is magáénak tudhatott.

 

 

1989-től vezette a Garázs című rádióműsort, amely a problémákkal küszködő fiatalok számára nyújtott segítséget, valamint amatőr zenekarok számára is bemutatkozási lehetőséget kínált a nagyközönség előtt. 1989-ben Állami Díj kitüntetésben részesült. Ekkoriban Feró a Musica Hungarica könnyűzenei fesztivál, és a Rockkalapács munkatársaként és műsorvezetőjeként is dolgozott. A Ford Farlaine kalandjai című film magyar szinkronjához is kölcsönözte hangját.

2004-ben jelent meg válogatássorozatának I. CD-je Antológia címmel, 2005-ben a következő, majd ugyanebben az évben Boldog szép napok... címmel kiadta önéletrajzi kötetét is, amely az 1978 és 1983 közti személyes élményeit taglalja.

2010-ben Feró az RTL Klub X-Faktor nevű zenei tehetségkutató műsorában mentorként működött közre, és ezt a szériát az ő mentoráltja, Vastag Csaba nyerte meg. Ugyanebben a műsorban a 2011-es és 2012-es évadban is mentorkodott. 2019-től A Dal egyik zsűritagja.

 

 

Szerepelt többek közt az István, a király, az Egri csillagok, a Ricse, Ricse, Beatrice darabokban, valamint olyan filmekben, mint a Céllövölde (1989), Argo (2004, 2014), Pappa Pia (2017) és az új Keresztanyu sorozatban.

2016-ban A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki, 2019-ben pedig Petőfi Zenei Díj – Életműdíjat kapott.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Fortepan (Urbán Tamás),