Eszményi Viktória, a mindig mosolygós Vidéki Lány

Eszményi Viktória énekesnő Balassagyarmaton született 1951. június 14-én. Főleg country-stílusú dalaival vált országszerte ismertté. Napjainkban szinte kizárólag gyerekeknek énekel.

Iskolaévei alatt részt vett az irodalmi színpad műsorában, verset mondott, énekelt és gitározott.

Az 1972-es Ki mit tud?-on már countrydalokat énekelt. Ekkor figyelt fel rá Bergendy István, aki felkérte, hogy vegyen részt a turnéjukon. 1973–74-ben a Bergendy együttessel lépett föl.

 

https://www.youtube.com/watch?v=M49HxLYJ7OE

 

Legnagyobb slágere az Egy rozoga ház volt. A Magyar Rádióban 1975–81 között mintegy húsz sikeres felvétele készült, melyek közül többet a televízióban is előadott. Dalai többségének Latzin Norbert, Demjén Ferenc és Heilig Gábor volt a szerzője.

1981-ben Vidéki lány vagyok c. dalával aratott nagy sikert a táncdalfesztiválon.

 

https://www.youtube.com/watch?v=CziDAoRSZbg

 

A Rock Színház első, 1981-es társulatának tagjaként több darabban is játszott nagy sikerrel (Evita, Sztárcsinálók).

1981 decemberében megjelent első szólóalbuma, melyen a Bojtorján együttes kíséri. A country-stílusú dalokat tartalmazó lemezre fölkerült az év fesztiváldala, a Vidéki lány vagyok, és szerepelnek a korábbi évek Tessék választani! bemutatóin előadott dalok új feldolgozásai is: Beszélnünk kéne, Örülj, hogy itt vagyok. A slágerlistákon az új dalok közül legtöbbször az Egy lány mondja el szerepelt, melyhez többféle klip is készült.

 

Eszményi Viktória - 1985

 

Az első szerzemény, melyet későbbi férje, Heilig Gábor (ex-Gemini) írt számára, az Üres egy hely c. dal volt 1976-ban.

Első közös duett-rádiófelvételük Ha megkérdeznéd címmel 1979-ben készült. 1983-ban házasodtak össze. Két közös albumot jelentettek meg, Nekem ő a legszebb és Veled vagy nélküled címmel.

 

 

Drosztmér István basszusgitáros halála után férjével a 100 Folk Celsius tagja lett, majd 1990-től kiváltak, és közösen jelentettek meg főként gyermekzenéket tartalmazó albumokat.

1994-ben a Mikroszkóp Színpadon bemutatott Fogkrémek és katonák c. gyermekmusical egyik főszereplője. 1996-ban több előadása volt a Fővárosi Nagycirkuszban, Eszményi Cirkusz címmel.

 

 

Szia Öcsi c. televíziós műsoráért férjével, Heilig Gáborral közösen Nívó-díjat kaptak.

Több tévéműsorban is szerepelt, 2014-ben a Szombatesti lázban csodálhattuk meg tánctudását is. Az enekesnő ma is aktív és ha teheti énekel.

 

 

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Starity, Fortepan (Szalay Béla)