55 éves Jennifer Aniston, a Jóbarátok Rachelje

55 éves Jennifer Aniston, a Jóbarátok Rachelje

Ma ünnepli 55 születésnapját Jennifer Aniston Golden Globe- és Emmy-díjas amerikai színésznő.

John Aniston és Nancy Dow színészek gyermekeként látta meg a napvilágot Los Angelesben 1969. február 11-én.

Első, stáblistán nem feltüntetett statisztaszerepe 1987-ben volt a Mac, a földönkívüli barát című sci-fi vígjátékban. A színésznő az 1990-ben forgatott Hogyan töltöttem a nyaram (How I spent my summer) című filmben debütált, majd a rövid életű Molloy című sorozatban szerepelt. Következő sorozata, a Ferris Bueller is hamar megbukott, mindössze négy epizód került adásba. Ezek után kisebb vendégszerepeket kapott olyan sorozatokban, mint a Quantum Leap (Quantum Leap – Az időutazó), a Herman's Head, vagy a Burke's Law (Burke törvénye).

Nagyobb szerepet elsőként az 1993-as Gyilkos kobold című horror-vígjátékban kapott.

Az 1990-es évek elejétől karrierje beindult és Aniston a hollywoodi filmgyártás egyik legjobban fizetett színésznője lett.

 

 

Nemzetközi hírnévre a Jóbarátok (1994–2004) című szituációs komédia Rachel Greenjeként tett szert. Alakítását Primetime Emmy-, Golden Globe- és Screen Actors Guild-díjakkal jutalmazták. Rachel népszerű popkulturális jelenséggé vált, az amerikai televíziózás történetének egyik legjobb női karaktereként tartják számon.

Eredetileg Monica Geller szerepére jelentkezett, de Rachel szerepével jobban tudott azonosulni. A szereplők közül Jennifer lett a legnépszerűbb, frizuráját tömegek utánozták. Az utolsó két évadért egymillió dollárt kapott epizódonként, ezzel be is került a 2005-ös Guinness Rekordok Könyvébe.

A Jóbarátok után Aniston számos filmdrámában, vígjátékban és romantikus filmben főszerepelt. Bevételi szempontból legsikeresebb filmjei közt található A minden6ó (2003), a Szakíts, ha bírsz (2006), a Marley meg én (2008), a Kellékfeleség (2011), a Förtelmes főnökök (2011) és a Családi üzelmek (2013). A kritika elismerően nyilatkozott a Hivatali patkányok (1999), a Jóravaló feleség (2002), a Habostorta (2005), a Jóbarátnők (2006) és a Dumplin’ – Így kerek az élet (2018) című filmjeiről.

 

 

2019-től az Apple TV+ csatorna The Morning Show című televíziós sorozatának producere és főszereplője, mellyel ismét Screen Actors Guild-díjat nyert.

Aniston felkerült számos magazin világ legszebb nőit tartalmazó listájára. 2012-ben csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán. Társalapítója a 2008-ban megalapított Echo Films nevű filmgyártó cégnek.

Aniston korábban Adam Duritz, John Mayer zenésznek, majd Paul Rudd és Tate Donovan színészeknek volt a párja. Párkapcsolata és házassága Brad Pitt-tel, majd válásuk a bulvársajtó közkedvelt témája volt. Második házasságát Justin Theroux színésszel kötötte 2015-ben, de ez a kapcsolat is véget ért.

Courteney Cox nemcsak kollégája, de – a Jóbarátok 10 éve alatt – a barátja is lett Anistonnak. 2007-ben meghívta új sorozatába (Dirt) egy vendégszerepre, melyben Cox riválisát játszhatta. Mindemellett Aniston a keresztanyja Courteney-ék gyermekének, Cocónak.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Wikipedia