Egy ország Lenke nénije volt - 105 éve született Komlós Juci, a Nemzet Színésze

Egy ország Lenke nénije volt - Komlós Juci színésznő emlékére

Komlós Juci, a Nemzet Színésze, Jászai Mari-díjas és érdemes művész, a Szomszédok Lenke nénije hét évtizeden át volt a magyar színjátszás oszlopa.

Komlós Juci színészcsaládba született 1919. február 10-én, Szabadkán. Apja Komlós Vilmos komikus volt, aki a Hacsek és Sajó bohózatokban Sajót alakította. 1935-ben végezte el Rózsahegyi Kálmán színészképző iskoláját, és pályáját még abban az évben elkezdte a Király Színházban. Játszott Szegeden, Miskolcon, az Operettszínházban, 1947 után a Művész Színházban, a Magyar Színházban, a Vidám Színpadon, 1957-től a József Attila, 1965-től a Thália Színházban.

Pályája kezdetén szubrett- és naivaszerepeket alakított, később kiváló karakterszínésznő lett; játékát könnyedség, természetesség és érzelmi gazdagság jellemezte. A néma levente Ziliája, a Hamlet Ophéliája és a Koldusopera Pollyja, A szókimondó asszonyság Katája, a Légy jó mindhalálig Nyilas Misije, a Kaméliás hölgy Margitja volt.

 

Komlós Juci és Mensáros László - 1962

 

Számos mozi- és tévéfilmben szerepelt, az 1962-es Az aranyember-ben Teréza mamát alakította, a Semmelweis-ben Semmelweis Ignác (Apáthi Imre) feleségét játszotta. Szerepelt az 1954-es Rokonok-ban, az Esős vasárnap-ban, a Mire megvénülünk-ben, a Különös házasság-ban, a Lányarcok tükörben című produkcióban, a Beszélő-ben és A megfelelő ember-ben. Láthattuk a Bors című 1968-as sorozatban is,

a legszélesebb körű ismertségre viszont a Szomszédok című, 1987 és 1999 közt futó tévésorozatnak köszönhetően tett szert, amelyben Lenke nénit alakította. (A férjét, Taki bácsit alakító Zenthe Ferenc 2006-ban hunyt el.)

 

 

Jászai Mari-díjjal 1957-ben tüntették ki, három évvel később érdemes művész címet kapott, 1998-ban beválasztották a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjai közé. 2002 márciusában, Lukács Margit halálát követően a Nemzet Színésze cím birtokosa lett.

Férje a 2001-ben elhunyt Földessy Géza színész, színházi rendező volt, lányuk Földessy Margit színész, drámatanár.

Komlós Juci kilencvenkét évesen, 2011. április 5-én halt meg. Egykori Városmajor utcai lakása falán emléktábla őrzi nevét. A Rákóczi híd pesti hídfőjénél az ő portréja is látható a nemzet színészeit ábrázoló dekorációs falfestményen, amelyet az új Nemzeti Színház megnyitásának tizedik évfordulója alkalmából avattak fel 2012-ben. 2022-ben emléktáblát kapott Budán és közterületet is elneveztek róla.

Roni, ATEMPO.sk / MTI
Fotó: MTI, Szalay Zoltán / Fortepan