Egyedülálló roma tehetségkutatót szervez Szarka Tamás

Egyedülálló roma tehetségkutatót szervez Szarka Tamás

Szarka Tamás Kossuth-díjas zeneszerző, zenész egyedülálló roma tehetségkutató felhívást tett közzé. Legújabb, Esthajnal című lemezbemutató koncertjére keres roma vendégelőadókat. Az ősbemutatóra 2022. augusztus 19-én kerül sor Budapesten, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A koncerten közösen lép színpadra Szarka Tamás és zenekara valamint a Parno Graszt.

A szerző az Esthajnal című darab megírásával a magyarországi cigányság autentikus kulturális értékeinek felmutatását, közkincsé tételét tekinti legfontosabb célkitűzésének.

A zenei anyag egy Gorkíj novella alapján íródott. Tulajdonképpen egy szerelmi történet egy cigánytábor életébe ágyazva, akiknek vándorlás az életük, soha nem tudnak megérkezni igazán, mert az otthonuk az út maga. Két gyönyörű ember tragikus szerelme, akik annyira büszkék, szabadok és erősek, hogy még a legszebb kötöttséget sem viselik el, inkább belehalnak.

A tehetségkutató műsor célja kettős, és ezért más, mint az ilyen típusú, megszokott tehetségkutatók: egyrészt egy többlépcsős folyamatban felkutatni és bemutatni tehetséges roma embereket, másrészt e kiválasztás eredményeként a nyerteseknek fellépési lehetőséget biztosítani az Esthajnal lemezbemutató koncerten.

Jelentkezési határidő 2022. február 28. éjfél.

Jelentkezni rövid, 2-3 perces videóra rögzített produkciókkal lehet a következő műfajokban, korosztályi megkötés nélkül: szólóének, szólóhangszer, zenekar, szólótánc, tánckarok.

A beküldött pályázati anyagokból zsűri válogatja ki a második forduló résztvevőit. A zsűri által kiválasztott előadóknak az Esthajnal című darab egyik dalát kell majd a második fordulóra megtanulni és előadni, a táncosoknak pedig a megadott zenére koreográfiát készíteni. A második fordulóban már online közönségszavazás is lesz.

A harmadik, döntő fordulóban élőben Budapesten mutatják be produkcióikat a zsűri és a közönség által kiválasztott előadók. A döntőről felvétel készül, melyet online platformokon meg is osztanak.

A tehetségkutatón való részvétel feltétele: a kitöltött és aláírt jelentkezési lap és bemutatkozó videofelvétel beküldése (videofelvétel feltöltése, illetve videó letöltési linkjének küldése) az esthajnal2022@gmail.com e-mail címre.

Esthajnal regisztrációs lap

18 év alattiak jelentkezése csak szülői beleegyezéssel lehetséges!

Esthajnal szülői beleegyezés

Roni, ATEMPO.sk