Színházi, zenei, turisztikai és gyermekirodalmi alkotások váltak elérhetővé az interneten

Színházi, zenei, turisztikai és gyermekirodalmi alkotások váltak elérhetővé a héten az interneten; a Miskolci Nemzeti Színház, a Komáromi Jókai Színház, a Fonó Budai Zeneház, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Jászok Egyesülete által feltöltött tartalmak ingyenesen tekinthetők meg.

A miskolci teátrum minden héten egy-egy korábbi évadának előadásfelvételét teszi közzé az interneten. Ezúttal, a Rusznyák Gábor által a 2016-2017-es évadban rendezett, Móricz Zsigmond Kivilágos Kivirradtig regényéből készült előadása csütörtöktől vasárnapig látható a Miskolci Nemzeti Színház Facebook-oldalán.

A felvidéki Komáromi Jókai Színház szintén előadásfelvételeket tesz közzé Youtube-csatornáján, az internetre ezúttal Gogol komédiája, a Revizor került fel, amelyet Méhes László állított színpadra 2012-ben. A főbb szerepekben többek között Fabó Tibor, Majorfalvi Bálint, Szvrcsek Anita és Tar Renáta láthatók.

Egy hétre ingyenessé tette a Fonó Budai Zeneház a Cimbaliband és Danics Dóra Iram című teljes lemezét a Youtube-on. A zenekar 11. albumának különlegessége, hogy Unger Balázs népzenei ihletettségű dallamaira Danics Dóra írt szöveget. A lemezen az autentikus magyar népzene és a balkán dallamvilága ötvöződik.

TOVÁBBI ELŐADÁSOK, PROGRAMOK ITT

Budapest megvár címmel imázsfilmet készített a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ városlakóknak, valamint a hazai és a külföldi turistáknak. A kulturális és turisztikai szektort megviselő helyzetben készült videóban a korábban élettel teli, de jelenleg üres város látható a zene, a tánc és a fények kompozíciójára építve. A kortárs koreográfus Feledi János tánca és Lukács Miklós cimbalomművész játéka is megjelenik a filmben, a rendező Végh Vozó Zoltán.

 

{facebook}https://www.facebook.com/visitbudapest/videos/523613571661757/{/facebook}

 

A Jászok Egyesülete közösségi oldalán történelmi séta tekinthető meg Déryné nyomában címmel a reformkori Jászberényről, az előadást Bugyi László Guriga fotográfus vezeti. Az internetes felületen újdonságként megjelenik többek között a Jászság madárvilága, jászberényi drónfelvételek és Jászszentandrás temploma is. Déryné Széppataki Róza, a vándorszínjátszás legnépszerűbb színművésze, operaénekes Jászberényben született 1793-ban, emlékezéseiben értékes korrajzot ad szülővárosáról.

TOVÁBBI ELŐADÁSOK, PROGRAMOK ITT

Kifestővel igyekeznek élvezetesebbé tenni a székesfehérvári gyerekek otthonmaradását, a Lujzi és Béci főszereplésével készült gyermekkönyv szerzője, Ocskay Zsuzsanna és illusztrátora, Ferling Szonja kifesthető, kiszínezhető rajzot készítettek, amely a #Maradjotthon! Lujzi&Béci! címet kapta. A kezdeményezés célja, hogy a könyv főszereplőin keresztül megértessék a gyerekekkel a védekezés és az otthonmaradás fontosságát, a rajz elérhető a város honlapján.

ATEMPO.sk / MTI