Lesz tánc, lesz zene – FolkSzöglet is lesz Gombaszögön

Lesz tánc, lesz zene – FolkSzöglet is lesz Gombaszögön

A Gombaszög Lite programjából sem hiányozhat a népzene, néptánc, hagyományőrzés. A FolkSzöglet, a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia tevékenységének köszönhetően idén is várja az érdeklődőket a tavaly felépített Folkpajtában.

A FolkSzöglet első ízben 2017-ben egyéni kezdeményezésre került megrendezésre egy négy estéből álló népzenei koncert- és táncházsorozat formájában, mely nagy sikert aratott a táborozók körében. Ennek köszönhetően a 2018-tól már a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia vállalta fel a program szervezését és lebonyolítását a tábor egész időtartama alatt.

A háromnapos fesztivál folyamán ezúttal két koncerttel, tánctanítással és táncházakkal, kézműves foglalkozásokkal, fotókiállítással és a folkkocsmával színesítik Gombaszög programját. Ott lesz Nagy Csomor András és zenekara, a Csángálló Zenekar és a Sajó Banda is.

A FESZTIVÁL TELJES ZENEI PROGRAMJA

 

A Folkszöglet 2020-as programja:

Augusztus 21. (péntek)

17.00 Tánctanítás

A délután 17.00 órától kezdődő tánctanításnál muzsikál a rozsnyói Sajó Banda.

19.30 Nagy Csomor András és zenekara

A zenekar elsősorban magyar népzenével és kávéházi cigányzenével foglalkozik, újabban azonban klezmerrel, népzenei feldolgozásokkal, illetve saját dalok írásával is kísérletezik. Az együttes célja a jóízű muzsikálás, amely gyakran az egyes zenei stílusok szabta határok kiterjesztésével, esetleg azok összekapcsolásával valósul meg. A zenekar tagjai: Nagy Csomor András (hegedű, ének), Nagy Csomor István (hegedű), Vörös Dániel (nagybőgő), Lajti Gergely (cimbalom), Könczei Bálint (brácsa), Deáky Márton (klarinét, szaxofon), Lakatos Lili (ének)

 

 

22.00 Táncház

Az éjszakai táncházban muzsikál Nagy Csomor András és zenekara. Házigazdák: Konkoly László és Baráth Kitti.

 

Augusztus 22. (szombat)

17.00 Tánctanítás

A délután 17.00 órától kezdődő tánctanításnál muzsikál a rozsnyói Sajó Banda.

19.30 Csángálló Zenekar

A Csángálló Zenekar 2009-ben alakult. Zenéjükben a gyimesi és moldvai csángók világa, valamint a Balkán izgalmas népzenéje találkozik, mely szabad improvizációval, komponálással és énekkel válnak egy új egésszé. Folyamatosan tágítják érdeklődési körüket, repertoárjukat és hangszeres tudásuk határait. Az együttes gyakran indul zenei gyűjtő útra, hogy eredeti környezetből merítsenek inspirációt. Első lemezük 2016-ban jelent meg a Fonó Records gondozásában, Fel az úton… címmel. Legújabb nagylemezük a Naplopók, melyről Eleven taktus című számuk felkerült a Halmos Béla Program 2018-as Womex világzenei válogatás albumára. A zenekar tagjai: Sára Csobán (szaxofon, kaval), Bagi Bálint (tárogató, furulyák), Gárgyán Zoltán Tamás (klarinét, doromb), Telegdi Gáspár (harmonika), Bősze Tamás Jean-Pierre (ének, ütősök), Vellner Balázs (gardon, ütősök)

 

 

22.00 Táncház

Az éjszakai táncházban muzsikál a Csángálló zenekar. Házigazda: Linczenbold Maximilián.

EZ, ATEMPO.sk / Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia