Szemtől szemben Marosz Diána fordítóval, zenepedagógussal

Az STV2 közszolgálati tévécsatorna Szemtől szemben portréműsorának mai, január 29-i vendége lesz Marosz Diána zenepedagógus, fordító, publicista, Marosz Anja, a Virtuózok szlovákiai győztesének édesanyja, akivel Bárdos Ágnes beszélget.

A műsor pénteken 15.35 órai kezdettel lesz látható. Aki lemarad az az Archívumban visszanézheti.

ITT NÉZD ONLINE

Diána budapesti gimnazistaként kezdett érdeklődni a szlovák nyelv iránt, olyannyira, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szlovák szakra jelentkezett, később felvette hozzá a lengyel szakot is. Több szemesztert töltött Varsóban és Nyitrán – ez utóbbi döntő fordulatot hozott az életébe, mert itt találkozott későbbi szlovák férjével, akinek a kedvéért 17 évvel ezelőtt Zsolnára költözött.

Jelenleg egy Zsolna melletti kis faluban élnek három gyermekükkel, akikkel következetesen magyarul beszél. Szlovák nyelvű blogjában arról ír, milyen magyarként élni Észak-Szlovákiában, hogyan látja a szlovákokat, a szlovák irodalmat, a szlovák-magyar együttélést.

 

Marosz Diána és lánya Marosz Ajna

 

A zsolnai ARCUS Régizene Kórus karnagya, akikkel rendszeresen szerveznek közös koncerteket magyar együttesekkel.

Tavaly ősszel 13 éve lányát, Marosz Anját is megismerhette a nagyközönség, aki furulyajátékával nyűgözte le a Virtuózok nemzetközi zsűrijét és lett évad szlovákiai győztese.

EZ, ATEMPO.sk / felvidek.ma
Fotó: Facebook