50 éves a KÓTA – Sebestyén Márta is énekel az ünnepi hangversenyen

Nagyszabású hangversennyel ünnepli megalakulása 50. évfordulóját a KÓTA, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége június 19-én , vasárnap 19.00 órától a Zeneakadémia Nagytermében.

A fél évszázados működést olyan koncerttel ünneplik, amely műsorában és szereplőinek körében is szimbolikus. Az estén külön blokkokban mutatkoznak be a gyermekkarok, a nőikarok és a férfikarok, a szünet után a népzene képviselőjeként Sebestyén Márta énekel, végül a vegyeskarok Kodály Psalmus Hungaricusát adják elő.

Maga az évforduló valójában 2020-ban volt, de azt a járvány miatt nem tudták megtartani. A jelenlegi már a negyedik kitűzött időpont, így a fellépők és a közönség régóta várja, hogy megvalósulhasson a koncert.

A fővárosi együttesekhez további öt énekkar csatlakozik az ország különböző pontjairól, a közös munka során az összkarok minden karnagy vezényletével énekelnek. Az egyes műsorrészeket a KÓTA különböző szakbizottságainak vezetői konferálják fel.

 

Közreműködők

Gyermekkarok
Hunyadi Nagykórus, Budapest (karigazgató: Igaliné Büttner Hedvig)
Miraculum Gyermekkórus, Kecskemét (karigazgató: Durányik László)

Nőikarok
Musica Nostra Kórus, Budapest (karigazgató: Mindszenty Zsuzsánna)
Bartók Béla Nőikar, Szeged (karigazgató: Valkai Dávid)
Magnificat Leánykar, Budapest (karigazgató: Szebellédi Valéria)

Férfikarok
Bartók Béla Férfikar, Pécs (karigazgató: Lakner Tamás)
Padragi Bányász Férfikórus, Ajka (karigazgató: Kanyárné Grünvald Petra)
MÁV Férfikórus, Szolnok (karigazgató: Juhászné Zsákai Katalin)

Vegyeskarok
Vasas Művészegyüttes Vass Lajos Kórusa, Budapest (karigazgató: Szűcs Dániel)
Vass Lajos Kamarakórus, Budapest (karigazgató: Szabó Sipos Máté)
Budapesti Lantos Kórus, Budapest (karigazgató: Gerenday Ágnes)

 

A KÓTA az egész országot átfogó, a nem hivatásos kórusok, zenekarok és népzenészek ügyeit képviselő közhasznú szakmai szervezet, amely 1970 óta az egyik legnagyobb művészeti szövetségként szolgálja a közművelődés ügyét. A magyar kulturális örökség megóvását, a kodályi magyar kóruskultúra megőrzését és továbbvitelét ifjúsági és felnőtt együttesei számára központi és regionális rendezvényeivel, szakmai és módszertani tanácsadással, többféle minősítési rendszerével, fesztiválok, konferenciák, továbbképzések szervezésével, kiadványok terjesztésével, szakmai információs központként pedig koordináló és menedzselő munkájával segíti.

A szervezet fontos célja a zenei anyanyelv ápolása, a kortárs zeneszerzők és a közönség közötti kapcsolat megteremtése, a jövő hangversenylátogató közönségének kialakítása, a szabadidő kulturált eltöltésének elősegítése.

ATEMPO.sk