Elhagyhatja-e egy anya a gyermekeit? - a Miskolci Nemzeti Színház drámával vendégszerepel Komáromban

A Miskolci Nemzeti Színház újabb előadással érkezik Komáromban. Február 10-étől Henrik Ibsen Babaház (Nóra) című drámájával vendégszerepel a Jókai Színházban Béres Attila rendezésében.

Az előadásban a Jászai Mari-díjas Görög László, a szintén Jászai Mari-díjas és Érdemes Művész Gáspár Tibor, Czakó Julianna, Edvi Henrietta és Fandl Ferenc lépnek színpadra.

 

Miskolci Nemzeti Színház - Babaház

 

Nóra és Helmer házasok. Szeretik egymást. Mindenük megvan: pénz, pozíció, gyerekek, bár a pénz és a pozíció inkább Helmeré, Nórának maradnak a gyerekek. Amikor Helmer tudomására jut egy régi bűn, amit Nóra – férje érdekében – elkövetett, a megértés legcsekélyebb szándéka nélkül taszítja el a feleségét magától. Nóra ekkor jön rá, hogy házassága nem igazi szövetség, ő maga pedig csupán díszes keret férje portréján. Összecsomagol, és gyerekeit hátrahagyva elhagyja a családját.

Ennyi a történet, amit Ibsen 1879-ben megírt. A polgári közönség felháborodott, a női emancipáció hívei lelkesedtek. Európa-szerte vitáktól volt hangos a sajtó és a színházi nézőtér. Elhagyhatja-e egy anya a gyermekeit? Mit vár el a társadalom egy nőtől és mit bocsájt meg egy férfinak? Inkább nők és férfiak vagyunk, női és férfiszerepekkel, vagy elsősorban emberek és egyenlők?

A világ szerencsére változott a Nóra ősbemutatója óta, és Ibsen kérdésfelvetése is jócskán megelőzte a saját korát. De vajon a mi korunk meghaladta-e már Ibsent?

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Az előadást bérletben kínálja nézőinek a Komáromi Jókai Színház. A február 10-ei komáromi bemutatót (Premier bérlet) követően február 11-én, 12-én, 16-án, 17-én, 18-án és 19-én tekinthető meg.

 

Szereplők:

Helmer: Görög László (Jászai-díjas)
Nóra: Czakó Julianna
Rank doktor: Gáspár Tibor (Jászai-díjas, Érdemes Művész)
Kristine Linde: Edvi Henrietta
Krogstad: Fandl Ferenc
Helmerék gyermekei: Csicsatkó Gergő, Szegezdy Emma, Szegezdy Hédi

Díszlettervező: Horesnyi Balázs (Jászai-díjas, Érdemes Művész)
Jelmeztervező: Pilinyi Márta
Dramaturg: Ari-Nagy Barbara
Rendező: Béres Attila

Roni, ATEMPO.sk