Farkas Melinda - a verséneklők idei győztese

Farkas Melinda

A 24 éves Farkas Melinda (vagy Melissa Wolf) Félben él. Pozsonyban végzett a magyar gimnáziumban, majd Nyitrán folytatta tanulmányait magyar-rajz pedagógia párosításon. Az egyetem mellett folyamatosan felvételizett éveken keresztül a színművészeti egyetemre, Budapesten, Kaposvárott, s Pozsonyban is kisebb nagyobb sikerekkel. Éveken keresztül aktívan cserkészkedett, s akkor került közelebbi kapcsolatba a zenével.

„Írogatok, ha jön az ihlet, komponálok, ha megvan a dallam a fülemben. Dúdolok, mindig. Számomra a zene lételem.”

Kedvenc idézete, ami egy keveset elárul róla is:

"Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál" - a P.S.: I love you c. filmből. 

 

Farkas Melinda

 

Évek óta az énekelt versek kategóriájának élvonalában vagy. Meglepett, hogy éppen idén sikerült megnyerned?

FM: Igen! Nagyon! Az idén éreztem a leggyengébbnek a teljesítményem, s ezt nem azért, mert nem voltam elég felkészült, hanem minden bizonnyal közrejátszott a hangosítás minősége. Zavaró volt nagyon, hogy nem hallottam vissza magam a monitoron, így olyan érzésem volt, mintha állandóan fél hanggal alatta énekelnék, egy két hamis hang is becsúszott. Lehangolónak éreztem az egészet, mindkét dalnál sírni tudtam volna, de örülök, hogy a közönség s a zsűri is máshogy érzékelte :-)

Még akkor sem gondoltam, mikor a napfolyamán Toth Árpi odajött hozzám, s szólt előre, hogy készüljek, mert a gálán játszani fogok. Folyamatosan elfogytak a fellépők s én csak ültem a helyemen. Azt hittem, megfeledkeztek rólam :-) Majd jött a hidegzuhany, majd a meleg s a boldogság öröme! :-)

 

A verséneklők között szokatlan módon gyakran saját költeményeidet zenésíted meg. A költő vagy a dalszerző éned a dominánsabb?

FM: Mit értesz szokatlan mód alatt? Amennyiben pozitív, annak csak örülök. Nem vagyok költő, de írogatok, manapság ki nem? Aztán vagy születik belőle valami, vagy nem. A fiókom tele van befejezetlen gondolatokkal. Ezeket eltemetem, majd lehet pár év múlva előásom, kikupálom, újra gondolom s teljesen máshogy értem majd.

Szeretem a verseket, van számomra pár nagyra becsült KÖLTŐ, amelyekhez nem merek még hozzányúlni, szeretnék, de nem merek. Talán érnem kell. Ezért is születik évente egy-két saját dal/vers, mivel ezek közelebb állnak hozzám, a „gyermekeim”.

A már említett költőtől kapok ihletet vagy az életemből merítek, ami körülvesz, amit tapasztalok, s kitudom vetíteni másokra is, talán sikerül átadni, érzékelni, közvetíteni s magukévá tudják tenni, talán nem. Az se baj, ha a szöveget elfelejtik, ha a dallam megmarad s dúdolgatják, már jó.

A kottát sajnos nem ismerem, így viccesmód kénytelen vagyok sokszor telefonon felvenni az éppen aktuális dallamot amit hallok a fejemben vagy lepötyögöm zongorán. Ez képes napokig kínozni, pláne ha nem jutok egyről a kettőre. Kattog a fejemben, tik-tak tik-tak, á, borzasztó! A kommunikáció is ilyenkor másokkal kevésbé megy, kikapcsolok teljesen. Tehát nagyon változó, időszaktól függ, mikor milyen impulzus ér.

 

Farkas Melinda

 

Civilben mivel foglalkozol?

FM: Ha a munkámra gondolsz, mivel ezt tekintem civil életnek, habár utóbbi időben itt születtek a dalok többsége...szóval tortadekoratőr vagyok egy jól menő cukrászműhelyben Pozsonytól nem messze. Nem cukrász! Szigorúan csak tortadekoratőr! Ez mellett már otthon is veszek fel megrendeléseket s ezt szeretném a későbbiekben inkább kamatoztatni.

 

Portálunk koncertnaptárjában is rendszeresen szerepel a neved. A közeljövőben hol lesznek koncertjeid?

FM: Ezt jó tudni, mert nem sűrű a naptáram. Lemaradtam valamiről? :-) Csak viccelek! Legközelebb holnap, június 4-én a XXXIX. Duna Menti Tavasz keretében Dunaszerdahelyen láthatnak a Mesevárosban. Remélem jól sikerül s lesznek befogadó emberkék.

EZ, ATEMPO.sk