Györgymártonfalvától Csáb községig – kisfilmen mutatják be a 750 éves felvidéki települést (VIDEÓ)

Csáb község tavaly, 2022-ben ünnepelte első írásos említésének 750. évfordulóját, amely alkalomra különböző programokkal kedveskedett mind a helyi lakosoknak, mind a távolabbról érkezőknek. Az eseménysorozat egy kopjafaállítással kezdődött és a kerek évfordulót egy mozgókép elkészítésével koronázták meg.

Kopjafaállítással indult az idén 750 éves Csáb ünnepi programsorozata (+FOTÓK)

A kisfilm igyekszik a legtágabb spektrumban bemutatni a települést: kezdi annak történelmével, majd fokozatosan ráköt a jelen állapotra. Ismerteti a központi falu fejlett infrastruktúráját, információkat közöl a csábi szőlőművelés évszázadairól, sportolási és kikapcsolódási lehetőségeket ajánl, megismerteti a kulturális élet szereplőit, betekintést nyújt a helyi egyházközség és alapiskola mindennapjaiba, valamint gondolatokat fogalmaz meg a jövőt illetően.

 

750 éves Csáb

 

A projekt ötletgazdája a Csemadok Csábi Alapszervezetének elnöke, Zaťko Ervin – aki egyben a rendezői feladatokat is ellátta –, a felvételeket, a vágást és az egyéb utómunkálatokat Csáky Mátyás végezte el. Narrátorként Miskei Ferencet hallhatjuk, aki Zaťko Ervinnel közösen állította össze a szöveget. A hallottak szlovák nyelvre történő átültetésénél pedig Bene Marianna nyújtott segítő kezet. Az egész folyamathoz a Magyar Kormány biztosította az anyagi fedezetet a Bethlen Gábor Alapon keresztül.

 

750 éves Csáb

 

„750 év. Történelmi léptékkel mérve egy szempillantás, mégis elegendő idő ahhoz, hogy összegezzük a dolgokat és egyfajta számadást, útmutatást adjunk a jövő csábi generációi számára. Mert erős gyökerek nélkül nincs biztos törzs, biztos törzs híján pedig nincs virágba boruló lombkorona.”

 

 

ATEMPO.sk