Sziget - napi ajánló – Negyedik nap

Ma láthatjátok a Nagyszínpadon a Macklemore-Ryan Lewis páros, Lily Allent és a Bastille-t, a többi helyszínen pedig Stomae, Axwell, Kavinsky, Max Cooper és Steve Lawler.

Egy ambiciózus magyar zenekarral, a Nagy-Szín-Pad! tehetségmutatót nyár elején megnyerő Mary Popkids-szel kezd a fesztivál legnagyobb színpada, délután négykor. Utánuk 17.45-kor Nagy-Britannia feltörekvő zenekara a Bastille következik, akik megnyerő és szerethető szintipopot játszanak. Lelépésüket követően fél nyolc magasságában strandlabda party lesz a helyszínen, hogy kellően infantilizálódjunk Lily Allen fellépése előtt. Miss Allent öt éve már láttuk a Szigeten, és most is ugyanazt várjuk tőle, mint 2009-ben; hogy bájával és színpadi show-jával az ujja köré csavarjon minket. A brit énekesnő koncertjével nincs vége a napnak, 21.30-kor érkezik Macklemore és Ryan Lewis. Macklemore Seattle legtökösebb és leghíresebb hip-hop fenegyereke, igazi nagyágyú, kinek népszerűsége jelenleg az egekben jár. Kiváló érzéke van a slágergyártáshoz, kis túlzással képtelen olyat villantani, amivel ne ostromolná meg a chartok csúcsait, alap, hogy klipjei több tíz milliós nézettségről indulnak a videómegosztókon, neve pedig ott van az élbolyban minden nemzetközi fesztivál kívánságlistáján.

Csütörtökön a Világfalu Színpadon először egy régi ismerőssel, a Bécsben állomásozó - orosz, ukrán és osztrák zenészekből álló Russkajával találkozhattok, akiknek délután ötkor kezdődő extravaganzája után a latino folkban utazó spanyol gitáros-énekes-dalszerző, Jairo Zavala és zenekara, a Desperado játszik egészen nyolcig, amikor is jön a kongói Jupiter & Okwess International. Jupiter Bokondji Kelet-Berlinben nőtt fel és bár a kilencvenes évek eleje óta zenél, első albuma Hotel Univers címmel csak tavaly jelent meg, friss vért pumpálva a kongói muzsikába, összefonva az afrobeat, az afrofunk és a punk rock szálait. Bokondji és zenekart követően a melankolikus bosnyák sevdalinka, a harsány szerb és macedón cigányzene, valamint a hatvanas évek pszichedelikus gitárzenéiből stílusát összegyúró Projekt Rakijával mulathatunk, DJ Click világzene partyja pedig 01.00-kor veszi kezdetét.

Egy rövid sétára a Világfalu Színpadtól, a 'faluban', akárcsak kedden, így ma is a Rudeneck Sound által kikevert zenékkel tölthetjük a délutánt és a kora estét, 23.00-kor viszont már a szintén magyar Goatmet Sound System és vendégei, G-ras és Céanne lesznek a hangulatfelelősök. Egészen más zenét: a partyzós elektronikát kedvelő közönséget szólítják meg a Colosseum fellépői, akik között ma két külföldi nevet találunk; Max Cooperét és Steve Lawlerét. Elképesztő. Intenzív. Észbontó. Hihetetlen. Káprázatos. Egyedülálló. Ez csak néhány magasztos jelző, melyekkel jelentős szakmai médiumok emelték a magasba a londoni DJ-producer, Max Cooper most márciusban megjelent bemutatkozó albumát, a Humant. Ma éjfélkor mi is megtudhatjuk, milyen ütős az anyag, utána meg a veterán, profi és technikás birminghami DJ, Steve Lawler gondoskodik róla, hogy el se játszadozzunk az alvás gondolatával. A két angol előtt is bőségesen lesz mitől beindulni, déltől fellép Rizkid & Kornix, Chuck & Perge, Garay & Add2 Basket & Zee aka Jaffa Surfa, Yvel & Tristan és James Grow.

Az A38-on is az elektronika lesz túlsúlyban. 21.40-től tiszta és átszellemült transzcendentális meditációban merülhetünk el a brightoni zenész és producer, Simon Green és a Bonobo jóvoltából. Ruandai felmenőkkel rendelkezik, de belga állampolgár, énekes és dalszerző, valódi csodabogár, karizmatikus egyéniség, munkái pedig rendkívül népszerűek a frankofón világban. Ő Stromae, aki éjfél előtt fél órával teszi tiszteletét univerzumunkban Kavinsky előtt, aki nem átlagos szintiboy, hanem olyan szuperhősi képességekkel rendelkező figura, aki tűzpiros Ferrari Testarossájával egyenesen a nyolcvanas évekből érkezik hozzánk, hogy dögös electroclash szérumokkal vitalizálja emlékezetünket és leszámoljon azokkal a hangokkal, melyek a szintetizátorok hőskoráról a fejünkben élnek. Egykor kezd, két és fél óráig övé a színpad, de 02:30-kor átadja a terepet az egykori Swedish House Mafia lovagjának, a hatalmas bulira készülő Axwellnek, minekután már csak Muzzaik virrasztó szettje maradt hátra a napból. Az A38-nak lesz magyar fellépője is csütörtökön: az Irie Maffia 19.50-kor kezd, előttük Fin Greenall brit énekest, gitárost és dalszerzőt, azaz Finket köszönhetjük újra a Szigeten.

A Petőfi Rádió - VOLT Fesztivál Színpadon délután a Van Zozékát, a Nagy-Szín-Pad! tehetségkutatón nyár elején versenyzett Turbót, valamint a mindig extrémen kirobbanó formában lévő Anna & the Barbies-zal találkozhattok, este fél hétkor átmegyünk tudományos-fantasztikus popba a Supernem által, 20.10-kor Intim Torna Illegál, a Ganxsta Jazz és a kifulladásig tartó prosztódiszkó, azaz a Necc Partyt megelőzően még a The Carbonfools-ra is pöröghetünk egyet.

A Blues-Ír Színpadon csütörtökön ad koncertet többek között, az Éirí, a Firkin, a Pat McMullan and Friends, valamint a Locknesz, az Európa Színpadon ma szlovák, cseh, német, olasz és román produkciókat láthattok, lehetőséget kap (sorrendben) 12.00 és este kilenc előtt a Longital, a DVA, a Mighty Oaks, a Caparezza és a BaLaKo, míg a Magic Mirroron a beszélgetős műsorok és filmvetítések után indul a Groovehouse-zal a Táncdalfesztivál, 23.30-kor lesz megint varieté, majd party, ameddig a neccharisnyánk és s csokornyakkendőnk bírja. Ma a Budapest Park Tribute Színpadon a Subscribe Rage Against The Machine számokat tol, a Red Hot Chilli Peppers tribute bandája, a Good Time Boys előtt.

23.15-kor csendül fel az első hang a Tábortűz és Homokozóban Tükezoo hangszeréből és ma hajnalig a másik három magyar előadó, Lánszki Lőrinc és Godzi & Zoli duója mellett még együtt andaloghattok a horvát Anja Grabovac és Toni Breulj párossal. A nap huszonnégy órájában nagyon nyugi lesz a Cökxpôn Chill Gardenben, az utazós lazuláshoz többek között Fonogeri, SusPa, a Sin Seekas, Pamu és Aythar keveri ki a zenéket, a Meex Snowattack Hüttében DJL, DRBRS, Senor Grande, illetve a Soulia, Marchello, Tomas Loeffen irányításával fog pörögni a buli, a Robur Soundsystem és Bisztróban pedig rotációban forognak a pultnál a DJ-k. Végül, de nem utolsó sorban a Fidelio Kultúrzónában a délelőtti és kora délutáni test-, illetve lélekkarbantartó programok után Szomszédnéni stand-up, Opera Sziget, ismét láthatjuk Kevin Jeantól és Nina Santes-től a The 36th Chambre című előadást, megjelenik Budapest Angyala, a Dumaszínházban bemutatásra került a Férfiak Szexuális Világa Vinnai Andrástól és még az új-zélandi zenész, Louis Baker is zenél nekünk.

ATEMPO.sk
forrás: sziget.hu