Gertler Teo a Virtuózokkal New Yorkban koncertezett - Plácido Domingo is megnézte (FOTÓK)

A november 11-én záruló High Note Hungary rendezvénysorozat célja a magyar kultúra népszerűsítése New Yorkban. Az Operaház vendégjátéka mellett a Virtuózok fellépésével, előadásokkal, kiállításokkal mutatták be a New York-i polgároknak a magyar kultúrát.

A sorozat keretében a Virtuózok a híres Lincoln Plazán álló David H. Koch Színházban koncerteztek, ahol a híres spanyol tenor, Plácido Domingo is megjelent.

 

 

Féltucat fiatal muzsikus, a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató elmúlt szériáinak korcsoportnyertesei és különdíjasai szerepeltek a koncerten. Ezúttal a legfiatalabb korosztály képviseltette magát.

Ott volt a pozsonyi Gertler Teo is, aki nemrég nagydíjas lett Lengyelország egyik legrangosabb hegedűversenyén.

 

gertler-teo-newyork
gertler-teo-newyork2
gertler-teo-newyork3
gertler-teo-newyork4
gertler-teo-newyork5
gertler-teo-newyork6
gertler-teo-newyork7

 

Mellett Abouzahra Amira és Mariam, Váradi Gyula (mindannyian hegedűsök), Balázs-Piri Soma (zongora) és Lugosi Dániel Ali (klarinét) lépett fel. Műsoruk főként magyar vonatkozású darabokból állt. Az előadásra ellátogatott Plácido Domingo operaénekes, a Virtuózok támogatója is, aki már a főpróbán is jelen volt, beletekintett a fiatalok felkészülésébe. Az álló ovációval és több körös ráadással zárult koncert után pedig a Virtuózok a Domingo családdal együtt vacsoráztak. A legendás spanyol tenor régóta figyelemmel kíséri a Virtuózokat, idén májusban részvényes is lett a nemzetközi cégben.

 

 

Peller Mariann, a klasszikus zenei tehetségkutató műsor ötletgazdája, a Virtuosos Holding Ltd. elnöke így nyilatkozott a nagy sikerű koncert után:

„ Ismét egy nagy álmunk vált valóra. Az, hogy itt lehetünk és telt házas koncertet adhattunk ezen a csodálatos helyen, a művészet New York-i fellegvárában, egy nagysikerű, első alkalommal megrendezett magyar rendezvénysorozathoz kapcsolódva, s még ennek tetejében Maestro Plácido Domingoval tölthették tehetségeink az estét – ez egy olyan csúcspontja a fordulatokban és sikerekben eddig is bővelkedő évünknek, amelyre biztosan sokáig emlékezni fogunk.”

Vincze Máté, a New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatója elmondta: „Intézetünk meghívására jött New Yorkba a Virtuózok. A cél az volt, hogy bemutassuk az ittenieknek, nem csak a magyar komolyzene jelene és múltja, hanem a jövője is fényes.”

 

Gertler Teo

 

Idén májusban egyébként épp New Yorkban jelentették be a Virtuózok nemzetközi cégének megalakulását, és a műsor nemzetközi gyártásáról szóló egyezmény aláírását a Los Angeles-i és londoni székhelyű Fulwell 73 produkciós céggel. A The Late Late Show With James Corden és a Carpool Karaoke gyártója elnyerte a licenszjogokat a Virtuózok műsor nemzetközi verziójának elkészítésére, elsőként az Egyesült Államokban indulhat el a műsor helyi változata.

A Virtuózok fiatal felfedezettjeinek izgalmasan telnek az év utolsó hónapjai: az egyik csapat, az idei abszolút győztes, harsonás Beke Márk és a zongorista-zeneszerző Szüts Apor épp hazatértek Dél-Amerikából, mire a többiek Észak-Amerikát vették célba. Márkot, mint a Virtuózok idei fődíjasát hívta meg vendégnek a brazil, São Paulo-i székhelyű Pelúdio televíziós tehetségkutató.

Bárdossy Mária de Weisz dél-amerikai mecénás, a Virtuosos Holding legújabb részvényesének ösztönzésére és a friss, brazil sikereken felbuzdulva a Virtuózok további fellépéseket terveznek Dél-Amerikában, illetve a tehetségkutató műsor ottani népszerűsítése is távlati tervük.

ATEMPO.sk
Fotó: Éder Krisztián, Virtuózok