Born to Run - Bruce Springsteen születésnapjára

1949. szeptember 23-án született Bruce Springsteen amerikai rockzenész, énekes, gitáros, a műfaj egyik nagy alakja, aki nyugdíjas korban is fiatalokat meghazudtoló lendülettel adja elő szerzeményeit.

A New Jersey állambeli Freeholdban, ír és olasz szülők gyermekeként látta meg a napvilágot. Kamaszkorától zenél, gitározik, énekel, olykor szájharmonikázik, nagy hatással volt rá Bob Dylan, akihez szoros barátság fűzi, Chuck Berry, a Beatles, a Rolling Stones, de Van Morrison és Woody Guthrie zenéje is. Első együttesét 1965-ben alapította, ezután több formációban is megfordult, s ráragadt a Főnök (Boss) becenév.

 

 

Lemezkészítői karrierje immár több mint negyven évet ível át, első albuma az 1973-ban megjelent Greetings from Asbury Park, NJ volt, melyet az E Street Bandel adott ki. Az 1975-ben a boltokba került Born To Run album néhány hét alatt a lista harmadik helyéig jutott és a legnagyobb sztárok közé repítette Springsteent. Harmincadik születésnapját már országra szóló turnéval ünnepelte.

 

Pályafutásának talán legnagyobb sikerét az 1984-ben megjelent Born In The USA hozta. Az album csak Amerikában 15 millió, világszerte 30 millió példányban kelt el és sorozatban hét dal került róla a Top 10-be, ezzel Michael Jackson Thrillerével holtversenyben ma is rekordot tart. 2019-ben jelentkezett tizenkilencedik gyűjteményével, egy stúdióalbummal Western Stars címmel.

Művészetében elválaszthatatlan a rock és a politika, dalai gyakran szólnak a kisemberek, a munkások hétköznapjairól, a megélhetés nehézségeiről.

 

 

Eddig begyűjtött húsz Grammy-díjat, 1994-ben a Philadelphia című film betétdalával Oscar- és Arany Glóbusz-díjat nyert. Kapott egy Tony-díjat, bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, a rock and roll halhatatlanjai közé, Kennedy Center Honor elismerést kapott és a MusiCares Év embere díját is átvehette 2013-ban.

Memoárja, a Born to Run, illetve a Chapter and Verse című kísérőlemez 2016 szeptemberében jelent meg, ugyanabban az évben megkapta a Presidental Medal of Freedom kitüntetést. A poptörténelmi jelentőségű Springsteen on Broadway című koncertsorozata 236 előadást élt meg a Jujamcyn Walter Kerr színházában 2017 októberétől 2018 decemberéig, a szériát egy filmzenealbum és egy Netflix-műsor formájában is megörökítették.

ATEMPO.sk