Nehéz helyzetben is talpon - újabb sikeres év a Csemadok Csábi Alapszervezete mögött

Közel 20 éve indult újra a Csemadok Csábi Alapszervezetének aktív munkája, amelynek köszönhetően ez idő alatt több mint száz zenész, zeneszerző, orgonaművész, színész, előadóművész fordult meg a felvidéki Csáb községben.

Többek közt olyan programsorozatok születtek, mint a Hajnalok Völgye kortárs kórusfesztivál, Csábi ORGONAestek, HANG-ÁR, vagy a Csábi Színházi Esték. Könyvek, CD-k, honlapok láttak napvilágot és útnak indult az ATEMPO.sk zeni-kulturális portál is.

Ezt a munkát végzi a szervezet évről-évre a község és Felvidék hírnevének öregbítésére.

 

A 2022-es évnek is számos tervel indult csapat, viszont még mindig érezhető volt a koronavírus-járvány okozta hatás, elsősorban a hivatalok oldaláról. A pályázatok elbírálása, kifizetése egészen az év végéig húzódott, így a tervezett rendezvények mind csúsztak, sőt volt amit nem is sikerült realilzálni ez miatt. Ennek ellenére bőséges évet tudhat maga után a szervezet.

Március 20-án átadásra került a 750 éves Csáb első KOPJAFÁJA a Szeder Parkban, az alapiskola mellett, melyet a CSEMADOK Csábi Alapszervezete állított Csáb község közreműködésével.

Kopjafaállítással indult az idén 750 éves Csáb ünnepi programsorozata (+FOTÓK)

Májusban az AlisAdam PianoDuo és Híves Boglárka közös koncertjére került sor, amit az Ipolybalogi Művészeti Alapiskolával közösen szerveztek.

A Nemzeti Összetartozás Napján újra lángolt az Összetartozás és Béke Tüze a csábi Meggypatakban, ahol a közös megmlékezés mellett az alapiskola magyar tagozata kultúrműsort is bemutatott.

Két év kihagyás után június 25-én és 26-án újra megrendezésre került a szederFESZT zenei-kulturális fesztivál, melynek társszervezője a Csemadok Csábi Alapszervezete. Az eseményen Roy és Ádám, a Pedrofon, a Porcelán, Edda Majdnem és a Húros Banda is színpadra állt. 

„Holnap hajnalig” – jó zenéktől volt hangos a SzederFeszt 2023-as évadja (+FOTÓK)

Folytatódott a Csábi Színházi Esték sorozat. December elején a Csavar Színház meseelőadását láthattuk a Mesés Mikulásváró keretében a Jászai Mari-díjas Gál Tamás színművész (a Komáromi Jókai Színház igazgatója) és Kiss Szilvia színművész közreműködésével.

OTT JÁRTUNK: Fergeteges színház és bőkezű Mikulás várta a kicsiket, nagyokat Csábon

Átcsúszva januárra az Ahogy esik, úgy puffan csapata látogat el Csábra Gubík Ági, Szabó Viktor, Olasz István, Téglás Márton és Majorfalvi Bálint összeállításban. Még ennek a keretében márciusban a Kuttyomfitty Társulat és a Komáromi Jókai Színház színészei lépnek színpadra Csábon.

A 2022-es évet Korpás Éva és zenekara jótékonysági karácsonyi koncertje zárta a helyi templomban a HANG-ÁR sorozat keretében.

OTT JÁRTUNK: Karácsonyi időutazás Korpás Évával és zenekarával (+FOTÓK)

 

Több rendezvényen is különdíjakat ad át a Csemadok Csábi Alapszervezete. 2022-ben a 8. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlén két díj talált gazdára.

Nem Hápi Kacsa Show volt! – Sütipartival ért véget a 8. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle (+FOTÓK)

Eldőlt, ki a 8. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle győztese

Természetesen tovább folyt az ATEMPO.sk zenei-kulturális portál működtetése, mely a maga nemében egyedüli Felvidéken. Célja a szlovákiai magyar és a Kárpát-medence magyar ajkú olvasóinak informálása a kulturális életünkről, eseményekről és teret adni a hazai kulturális élet szereplőinek a bemutatkozásra.

Ezen kívül a szeder.sk, fesztival.dalegylet.com és dalegylet.com oldalakat is üzemeltették.

A szervezet alatt működik az 5 éves Szeder Kórus, amely elsősorban a néphagyományok, népdalkultúra ápolását tűzte ki célul. Felléptek többek közt a csábi egyházi és világi rendezvényeken, de a Juniális járási rendezvényen és a Palóc világtalálkozón Ipolyszécsénykén is képviselték a községet.

 

Csáb község első írásos említésének 750. évfordulója apropóján egy kisfilm is készülőben van és a nyáron lesz majd elérhető.

 

A Csemadok Csábi Alapszervezetének sokoldalú tevékenysége figyelemre méltó és átlagon felüli. Fontos szerepet tölt be a felvidéki magyar zenei, kulturális életben.

Ezeket a célokat az önkéntes munkáknak, valamint a támogatóknak, támogatásoknak köszönhetően tudják elérni. Köszönet jár azoknak, aki már évek óta mögéjük állnak, első sorban Csáb községnek, a Kisebbségi Kulturális Alapnak, valamint a BGA-nak és a Magyar Kormánynak.

 

Kultminor

 

BGA

 

2023-ban újabb tervek várnak megvalósításra, hogy további színvonalas rendezvényeket, eseményeket, példamutató értékeket tudjanak a községben, a régióban és egész Felvidéken felmutatni.

ATEMPO.sk