Agócs Gergely zenész, etnográfus születésnapjára

Ma ünnepli születésnapját Agócs Gergely felvidéki származású zenész, etnográfus, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa.

Tizennyolc éves koráig Füleken nevelkedett, ahol a tanulást is elkezdte. Középiskoláját Losoncon végezte és geodézia szakon érettségizett, majd a Kassai Műszaki Főiskola Építészeti Karán is tanult.

1992-ben kezdte meg tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, néprajz szakon. Azóta Magyarországon él.

1985 óta foglalkozik népzenei terepkutatással, illetve a népzene aktív művelésével. Gyűjteménye mára összesen több mint 700 órányi felvételt tartalmaz.

A magyar népzene ma is megállja a helyét

Barátaival 1997-ben alapította meg a Fonó Zenekart. A társulat munkájában a laikusok számára rejtett dimenziók, a népzenei stílusok szigorú keretein belül testet öltő színek és hangulatok feltárása mellett a közelítések, azaz a műfajok közötti létező kapcsolódások megjelenítésével is találkozhatunk.

 

 

Táncosként megjárta a Palóc néptáncegyüttest (Fülekpüspöki) és Új Nemzedék néptáncegyüttest (Kassa), és a Fonó zenekar előtt a Szőttes Néptáncegyüttes zenekarában (Pozsony) valamint a Honvéd művészegyüttes Hegedős zenekarában (Budapest) és játszott.

Agócs Gergely gyűjtőtevékenysége elsősorban a felvidéki magyarság tájegységeire irányul, de gyűjteményében más magyarlakta területeken, illetve a szomszédnépek régióiban készített népzenei felvételek is szerepelnek.

A Kaukázusból jöttem - Agócs Gergely nyári gyűjtőútjáról

A gyűjtést különféle keleti rokonnépek településterületeire is kiterjesztette. Ez irányú vizsgálatai közül a legjelentősebb az észak-kaukázusi türk népek körében dokumentált, több mint 1500 dallamot számláló népzenei gyűjteménye. Az ezredforduló éveiben a Fonó Budai Zeneház „Utolsó Óra” népzenegyűjtési programja felvidéki részének szakmai vezetője, majd a projekt eredményeként 2011-ben megjelent Új Pátria lemezsorozat egyik szerkesztője.

„Nem mese ez gyermek” - könyvsiker Agócs Gergely újdonsága Pál István-ról

2008 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének óraadó tanára, 2012 óta a Magyar Néprajzi Társaság Néptánc-Népzene Szakosztályának elnöke. A Fonó Zenekarral a világ számos országában szerepelt, a magyar népzene értékeit képviselni tudta Európa több, nagynevű koncerttermében. A társulat 2003-ban elnyerte a rangos párizsi zenei szaklap, a Le Monde de la Musique Choc de l’ Année díját, 2005-ben az „év folkzenekara” kategóriában a Magyar Rádió eMeRTon díját, 2007-ben pedig a Magyar Művészeti Akadémia Kodály Zoltán emlékdíját.

 

 

1993 „Népművészet Ifjú Mestere” miniszteri címet kapott énekes-hangszeres szólista kategória, 2018-ban pedig a Magyar Arany Érdemkereszttel is díjazták munkásságát.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Mohai Balázs